Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2015

Stigli konačni podaci: Rast maloprodaje u lipnju

Konačno priopćenje DZS-a o prometu u trgovini na malo za lipanj potvrđuju prve rezultate, realni godišnji rast od 0,9% (nominalno +0,8%.) U odnosu na svibanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi pad i u nominalnim i u realnim iznosima (-0,6% odnosno -0,8%). Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji rast od 2% odnosno 6,4% mjesečno...

U prvih pola godine promet u trgovini na malo prema izvornim neprilagođenim indeksima realno je viši za 2% (nominalno 1,1%) u odnosu na isti period lani.

U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 38,8%, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 19,1 %. Promet motornim gorivima i mazivima je zabilježio godišnji pad za 6% (7% u prvih pola godine), dok je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u odnosu na lipanj lani porastao za 4,8% (3,9% u prvih pola godine). Veliki udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama pokazuje kako je i dalje potrošnja prvenstveno usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Doprinos padu prometa motornim gorivima i mazivima došao je i od pada cijena tekućih goriva koje su u lipnju bile niže za 16,7% godišnje (u prvih pola godine -23,1%), dok su cijene goriva i maziva u lipnju na godišnjoj razini niže za 6,8% (u prvih pola godine -9,4%). Prodaja novih automobila u lipnju je porasla za 10,7%, što se odrazilo i na rast prodaje novih automobila u prvih šest ovogodišnjih mjeseci (rast od 2,1% ili 442 vozila više u odnosu na isto razdoblje lani). No usprkos rastu nominalnog prometa njihove cijene su u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine niže za 1,7% (-1,4% u prvih šest mjeseci), što se svakako dijelom odrazilo i na nižu godišnju vrijednost ukupnog prometa motornim vozilima, motociklima dijelovima i priborom (-1,7% godišnje odnosno -1,8% u prvoj polovici godine).

"U narednom periodu i dalje prisutni nepovoljni uvjeti na tržištu rada ograničavat će snažniju potrošnju potrošača. Međutim, na razini godine očekujemo pozitivnu stopu godišnjeg rasta u trgovini na malo koja će se pozitivno odraziti i na ostvarenje BDP-a u 2015. godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram