Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2015

U srpnju nastavak pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

Prema posljednjim podacima DZS-a, u skladu s našim očekivanjima, i u srpnju je nastavljen dvogodišnji niz godišnjeg pada proizvođačkih cijena, koji datira od kolovoza 2013...

U odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene ukupne industrije zabilježile su pad od 3,1%, podržane nižim cijenama na domaćem i nedomaćem tržištu. Pritom su cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u srpnju zabilježile godišnji pad od 2,6% dok su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu pale za 3,5 godišnje. Na mjesečnoj razini pad proizvođačkih cijene na ukupnom tržištu iznosio je 0,8% generiran mjesečnim padom proizvođačkih cijena na domaćem tržištu (-0,5%) i nedomaćem tržištu (-1,2%).

Isključimo li volatilnu komponentnu energije, PPI indeks na domaćem tržištu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine zabilježio je rast od 0,1%, (na razini ukupnog tržišta godišnja stagnacija). Promatrano prema kategorijama GIG-a, proizvođačke cijene porasle su u Intermedijarnim proizvodima (za 1,0%), a pale su u Energiji (-9,5%), Netrajnim proizvodima za široku potrošnju (-0,4%), Kapitalnim proizvodima (-0,2%) te u Trajnim proizvodima za široku potrošnju (-0,1%).

Promatrano prema NKD-u, pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini posljedica je pada cijena u djelatnostima: rudarstvo i vađenje za (-9,4%), prerađivačkoj industriji (-3,5%) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (-0,9%), dok su cijene u djelatnosti opskrbe vodom uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zabilježile godišnji rast cijena od 1%.

"Još uvijek slaba domaća potražnja uz uvezene deflacijske pritiske s inozemnih robnih tržišta (ponajprije podržane daljnjim padom cijena sirove nafte i energenata na godišnjoj razini) i u narednim razdobljima će vršiti pritisak na indeks proizvođačkih cijena industrije", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram