Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2015

Godišnji pad potrošačkih cijena u srpnju

U skladu s našim očekivanjima, posljednji podaci DZS-a pokazuju godišnji i mjesečni pad potrošačkih cijena u srpnju. Tako je inflacija u promatranom mjesecu mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila pad od 0,4% na godišnjoj razini. U odnosu na prethodni mjesec, stopa inflacije je također zabilježila pad od 0,8%. U prvih sedam mjeseci prosječne cijene niže su za 0,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine...

Najznačajniji doprinos padu cijena na mjesečnoj razini došao je prvenstveno od nižih cijena odjeće i obuće koje su zabilježile pad od 10,3% (potaknute sezonskim sniženjima starih kolekcija), te nižih cijena prehrane i bezalkoholnih pića (-0,7%). Također zabilježen je i pad u kategorijama stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-0,1%), pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva (-0,4%), prijevoza (-0,3%), obrazovanja (-0,8%) te ostalih dobra i usluga (-0,1%).

S druge strane snažniji pad cijena na mjesečnoj razini ublažile su više cijene u kategorijama zdravlja (+0,2%), restorana i hotela (+0,3%), te rekreacije i kulture (0,7%) - koje su porasle uslijed viših cijena ulaznica za nacionalne parkove i paket aranžmane. Ostale kategorije zabilježile su mjesečnu stagnaciju.

Prema strukturi potrošačke košarice u njenoj najzastupljenijoj kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića (28,88% CPI-a) zabilježen je rast cijena na godišnjoj razini (0,6%). Ipak to nije bilo dovoljno da ukupna prosječna stopa inflacije poraste. Podrška godišnjem padu cijena dobara i usluga došla je od međugodišnjeg pada cijena u kategorijama odjeće i obuće (-1,3%), stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-0,7%), pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva (-0,4%), prijevoza (-5,1%) te obrazovanja (-0,7%).

S druge strane, snažniji pad inflacije na godišnjoj razini ograničavaju više cijene alkoholnih pića i duhana (1,8%), zdravlja (1,5%), komunikacija (1,6%), rekreacije i kulture (3,4%), restorana i hotela (+1,3%), te ostale usluge i dobra (0,1%).

Deflacijske pritiske podržavaju i dalje niže cijene goriva i plina na godišnjoj razini. Tako su u srpnju na godišnjoj razini cijene plina bile niže za 7,3%, tekuća goriva 22,1% dok su cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstava zabilježila pad od 9%. Razlog tome je što su cijene sirove nafte i dalje na nižim razinama nego u istom periodu prošle godine. Isključimo li zato iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane temeljna godišnja stopa inflacije u srpnju bilježi rast od 0,5%.

Međutim, negativan utjecaj nižih cijena goriva na godišnji rast potrošačkih cijena osjetiti će se u većem dijelu ove godine. Nadalje, niže cijene plina za kućanstava od travnja ove godine također će zaustavljati značajniji oporavak godišnje stope inflacije. Ipak glavna prepreka višim stopama rasta potrošačkih cijena i dalje ostaje oslabljena domaća potražnja.

S druge strane deflatorne pritiske na godišnjoj razini mogla bi ublažavati razmjerno niska baza iz 2014. godine. Stoga na razini cijele 2015. godine očekujemo stagnaciju ukupnih potrošačkih cijena u odnosu na prosječne cijene u 2014, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram