Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2015

Crnogorsko tržište nekretnina pred potpunim kolapsom

Nekoć vrlo atraktivno tržište nekretnina u Crnoj Gori, pred potpunim je krahom...

"Zaboravio sam već kada je netko došao u agenciju s, recimo, 100.000 eura, da bi kupio nekretninu", kaže Dušan Ranković, vlasnik agencije za nekretnine "Kamina" u Budvi, za Večernje novosti.

Novoizgrađene stambene zgrade, velikih gabarita, s puno katova (jer je građevinskih zemljišta sve manje pa se gradi "u visinu") i ne tako daleko od mora, mahom zjape prazne i to već dulje vrijeme. Čekaju kupce, kojih je i ovoga ljeta vrlo malo.

Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase uvjetovali su i pad cijena. U Budvi se ta cijena drži do 1.600 eura po četvornom metru.

U ponudi je i veliki broj vila u okolici Budve, osobito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće s bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 300.000 eura.

Donedavno su najbolji kupcu nekretnina u Crnoj Gori bili Rusi, ali se i to promijenilo. Sada naime, svoje vile i stanove koje su ih kupili u vrijeme "invazije" 2007-2008. godine, po vrlo visokim cijenama, sada prodaju daleko ispod nabavne cijene.

"Nedavno mi je Rus koji ima sedam luksuznih stanova u Budvi, rekao da ih sve prodaje. Cijena je po kvadratu oko 1.700 eura, a plaćao ih je po 3.500. Mora plaćati ogroman porez na nekretnine, pa mu se nagomilalo 25 tisuća eura troškova za nekoliko godina. No, i po toj duplo nižoj cijeni ne može naći kupce - kaže za Večernje novosti mladić iz Petrovca koji je želio ostati anoniman, a koji dobro poznaje stanje na tržištu nekretnina."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram