Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2015

Sve ukazuje na povećani optimizam domaćih potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja percepcije potrošača u srpnju su zabilježili poboljšanje kretanja sva tri kompozitna indeksa. Iako se i dalje nalaze u negativnoj zoni, zabilježili su smanjenje negativnih vrijednosti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Pritom veće zabilježene vrijednosti indeksa u odnosu na prethodno razdoblje upućuju na porast potrošačkog optimizma...

Kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja kroz narednih 12 mjeseci glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj zabilježio je mjesečni rast od 0,3 indeksna boda te je s 8,3 koliko je iznosio u lipnju porastao na -8 u srpnju, što je ujedno i najviša vrijednost tog indeksa od siječnja 2012.

U odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je rast IOP indeksa za 14,9 indeksnih bodova. Godišnji rast ovog indeksa proizlazi iz porasta očekivanja o promjeni financijske i ukupne ekonomske slike tijekom sljedećih 12 mjeseci, koji su na godišnjoj razini porasli za 9,8 odnosno 20 indeksnih bodova.

Istovremeno, kompozitni indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je s razine -20,7 koliko je iznosio u lipnju na -20,1 u srpnju ove godine, što je najviša od studenog 2007.

Tako je zabilježen rast IPP indeksa za 0,6 indeksnih bodova na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini porastao za 16,3 indeksnih bodova. Razlog snažnom godišnjem poboljšanju indeksa je porast percepcije o promjeni broja nezaposlenih čiji je indeks odgovora na godišnjoj razini zabilježio poboljšanje za 28,9 indeksnih bodova (3,8 indeksnih bodova na mjesečnoj razini).

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) koji pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine: ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo također je zabilježio rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Ovaj indeks je porastao sa -28,7 u lipnju na -27,3 u kolovozu (mjesečni rast od 1,4 indeksna boda) te je na godišnjoj razini zabilježio značajan dvoznamenkasti rast od 18,9 indeksnih bodova. Pozitivan doprinos godišnjem rastu ovog indeksa došao je od bolje percepcije ekonomske situacije tijekom posljednjih 12 mjeseci (godišnji rast indeksa odgovora za 27,8 indeksnih bodova), kao i bolje percepcije financijske situacije u kućanstvu u tijekom proteklih 12 mjeseci (godišnji rast indeksa odgovora za 13,6 indeksnih bodova).

Također vidno je i poboljšanje anketnih rezultata koji se odnose na ocjenu trenutnih mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo (godišnji rast indeksa odgovora za 11,7 indeksna boda). Veća vrijednost IRP indeksa posljednji puta je zabilježena u travnju 2008. godine što govori o rastućem potrošačkom optimizmu.

Unatoč godišnjem i mjesečnom rastu sva tri pokazatelja, oni se i dalje nalaze u negativnom teritoriju odražavajući i dalje visoku razinu potrošačkog pesimizma. Međutim, s obzirom da bilježe poboljšanja, očekujemo da će se pozitivan sentiment djelomično preliti i na buduće rezultate u trgovini na malo, te na ostvarenje BDP-a u ovoj godini, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram