Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2015

Porto Montenegro - od bivšeg vojnog kompleksa do luksuzne megamarine

Često smo posljednjih mjeseci slušali o milijardama kuna uloženih u naš turizam. Budući da se volimo uspoređivati s konkurencijom, evo priče iz Crne Gore. U Porto Montenegru bio je novinar HRT-a Zoltan Kabok...

Bivši vojni kompleks pretvorili su u jednu od najluksuznijih megamarina na Sredozemlju, otvorena je prije šest godina. Za razliku od nas, Crnogorci su shvatili da je jedan od načina gospodarskog napretka prenamjena bivših vojnih objekata.

Gospodarska kriza učinila je svoje. Pa i u turističkoj industriji. No neke je ona zaobišla - ili možda za luksuz uvijek ima novca. U tim se tezama može kriti i odgovor zašto Porto Montenegro doživljava svoju ekspanziju. Nautičko naselje s marinom i šest rezidencijalnih objekata čine Porto Montenegro gradom u gradu. Glamura ne nedostaje i vodi se računa o najsitnijim detaljima.

Recept za uspjeh bio je jednostavan. Zapuštena bivša vojna luka, začinjena dobrim idejama, inspirirana poviješću, s dodatkom stranog kapitala - dosad 400 milijuna eura.

Kroz Porto dnevno prođe i desetak tisuća ljudi. Neki samo kao dnevni posjetitelji. Neki u svojim megajhatama, a neki trbuhom za kruhom. Među njima ima i Hrvata.

Stambeno naselje, koje posebno zanima bogatiju klijentelu, raste. Svih 220 stanova je prodano, po cijeni od 6 do 9 tisuća eura po četvornom metru. I ne samo to. Ovaj projekt ide dalje i izvan granica Crne Gore.

Porto je otvorio novu stranicu, visoko postavivši letvicu i ostalom dijelu turističkog sektora. A on u Crnoj Gori još luta u pronalaženju ozbiljnog turističkog proizvoda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram