Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2015

Evo kako ISIL-ov terorizam utječe na turistička kretanja

Koliko god se turizam posljednjeg desetljeća uspješno suprotstavljao sigurnosnim, recesijskim, zdravstvenim i terorističkim problemima na svim krajevima svijeta, uporno se brzo oporavljajući nakon svake od tih kriza, čini se da je pred terorom s kojim svijet suočavaju pripadnici tzv. Islamske države, čija zloglasna centrala djeluje u Siriji i Iraku gdje je proglasila kalifat, za sada u nekim područjima ipak – ustuknuo...

Turistički tokovi svijeta posljednjih mjeseci pod snažnim dojmom medijskih izvješća o ubojstvima, atentatima i terorističkim napadima pripadnika ISIL-a u izrazito turističkim područjima, bitno su se poremetili, kažu iskusni profesionalci koji svakog dana svjedoče novim potresima unutar industrije putovanja.

Stotinjak milijuna turista skrenulo je samo ove godine s planiranih ruta putovanja i potražilo odmor u nekim drugim zemljama. Turistički gubitnici stoljeća, slažu se svi, jesu Egipat i Tunis, no mnogo su od novonastale sigurnosno-političke i terorističke aktivnosti ISIL-a u turističkom smislu izgubili Jordan i Libija, dok se prave štete tek mogu očekivati u turizmu Turske. U svakom slučaju, Srednji i Daleki istok ove godine bit će gubitnici turističkog prometa, dok će profitirati europski dio Mediterana, ali i SAD i zapadne zemlje, u koje se putuje više nego prije.

Mali turistički Tunis, koji godišnje prima oko četiri milijuna gostiju, pri čemu je to upola manje nego prije nekoliko godina, posljednjim je terorističkim napadima na plaže i hotelske goste, na dugo vremena izgubio turističku poziciju koju su gradili pola stoljeća. Čak ni iznimno brza reakcija tuniske vlade nakon terorističkog napada da s 50 posto sufinancira svaki aviolet s više od 60 gostiju nije dala rezultate. Istina, iz Ljubljane se sada za Tunis leti avionom uz boravak tjedan dana u visokokvalitetnom resortu za nevjerojatnih dvije tisuće kuna, ali putnika je malo.

Egipat je u još većim problemima jer je s posljednjim ISIS-ovim akcijama, koje su za nevine žrtve birale poslovne ljude usred Kaira, trajno izgubio na sigurnosti i miru koji turisti traže. A kako je riječ o zemlji koja je primala do prije pet godina 15 milijuna turista, da bi joj se sada taj broj smanjio na oko 10 milijuna, jasno je da su to gosti koji su, umjesto egipatskih, potražili neke druge zemlje. Stručnjaci u turizmu tvrde kako će im za oporavak, uz uvjet potpune sigurnosti, biti potrebne barem četiri godine. Od tih turističkih “prestrojavanja“ proteklog je ljeta najviše koristi imala Španjolska. Naime, brojni Nijemci i Britanci koji su rado odlazili u jeftine Tunis i Egipat, ovog proljeća su, zbog nesigurnosti u tim zemljama, odlučili krenuti u Grčku, a onda ih je zatekla kriza i tamo i bilo je “daj šta daš”, piše Slobodna Dalmacija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram