Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2015

NASA se naljutila: Na svemirskim letovima zarađuje Rusija, a ne mi

SAD je trebao proizvesti svoje šatlove, a ne plaćati Rusiji za prijevoz astronauta u svemir, izjavio je direktor Nacionalne agencije SAD-a za aero-nautiku i svemirska istraživanja (NASA) Charles Bolden, a prenosi Vzgljad...

„Točno prije 1 500 dana američki šatl je posljednji put poletio s kozmodroma”, podsjetio je Bolden.

Kako se navodi, nakon što se odustalo od njihovog korištenja, u planu je bilo da se astronauti u budućnosti u svemir šalju komercijalnim brodovima, a upotreba ruskih sistema bila je samo privremena mjera. Kako ističe šef agencije NASA, da je Kongres odgovarajuće financirao komercijalne letove, on bi danas bio u završnoj fazi. Međutim, umjesto toga u svemirskoj agenciji caruje sumnja.

„Ono što sigurno znamo je da je svaki dolar koji plaćamo Moskvi, dolar koji ne investiramo u američki biznis u Missouri, Michiganu, Minnesoti ili bilo kojoj drugoj državu, gdje 350 američkih kompanija rade na tome da osiguraju najvećoj zemlji na svijetu da ponovno samostalno šalje svoje astronaute u svemir”, naglasio je Bolden.

Dodao je da su američki šatlovi imali maksimalnu udobnost i prostranost. Njihov izum uspoređuje s prvim kompjuterom, ali kao i računarima, i njima su potrebne tehnološke inovacije.

Bolden navodi direktne ekonomske gubitke zbog korištenja ruskih usluga: SAD plaća ruskoj strani oko 81 milijun dolara po čovjeku, dok bi kod američkih firmi slanje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) koštalo 58 milijuna dolara. Prema njegovoj procjeni, program je od 2010. godine bio oštećen za 1 milijardu dolara, koliko je približno SAD platio Rusiji za letove na MSS.

„Letovi u svemir su težak zadatak, međutim, izbor je jednostavan: ili investiramo u same sebe i naš biznis, našu kreaitvnost i naše ljude, ili ćemo umjesto toga slati dolare poreznih obveznika u Rusiju”, smatra šef NASA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram