Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2015

Prosječna plaća u godinu dana porasla za 4,5 posto

Jučerašnje DZS-ovo priopćenje o prosječnim neto plaćama po zaposlenome u pravnim osobama potvrdilo je prethodno objavljene preliminarne podatke prema kojima je prosječna mjesečna neto plaća isplaćena za lipanj iznosila 5.810 kuna...

U usporedbi s istim mjesecom 2014. godine, zabilježila je porast od 252 kune te je u nominalnom i realnom izrazu porasla za 4,5% godišnje. To je ujedno i najveći zabilježen nominalni godišnji rast prosječne neto plaće od travnja 2009. godine. Istovremeno, u odnosu na svibanj prosječna neto plaća je viša za 131 kunu (mjesečni rast od 2,3% u nominalnom izrazu odnosno 2,6% realno).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća za lipanj isplaćena je u djelatnosti Vađenja sirove nafte i prirodnog plina (u iznosu od 10.725 kuna) te je u razdoblju od prvih šest mjeseci prosječno iznosila 9.272 kune (godišnji rast od 7,4% nominalno te 7,6% realno). Premda je na mjesečnoj razini zabilježila pad u nominalnom i realnom izrazu za 3,8% odnosno 3,5%, prosječna neto plaća u ovoj djelatnosti je u lipnju godišnje porasla za 1,1% (nominalno i realno).

Istovremeno, najniža prosječna mjesečna neto plaća za lipanj isplaćena je u djelatnosti Proizvodnje odjeće (u iznosu od 3.129 kuna) te je u razdoblju od prvih šest mjeseci prosječno iznosila 3.068 kune (godišnji rast od 3,9% nominalno te 4,1% realno). U odnosu na svibanj prosječna neto plaća u ovoj djelatnosti zabilježila je solidan nominalni i realni rast (3,2% odnosno 3,5%).

Promatrano prema NKD-u, posljednji podaci pokazuju da je u svim kategorijama djelatnosti zabilježen pozitivan godišnji rast isplaćenih neto plaća. Pritom valja istaknuti da je u lipnju najviša isplaćena prosječna neto plaća u Financijskoj djelatnosti i osiguranju (8.173 kune), što je za 435 kuna više u odnosu na isti mjesec prošle godine (+5,6%). Slijede ih neto plaće u djelatnosti Informacije i komunikacije (7.882 kune) koje su zabilježile godišnji rast za 193 kune (+2,5%). Na trećem mjestu po visini su prosječne neto plaće isplaćene u djelatnosti Rudarstva i vađenja (7.809 kuna) koje su u lipnju zabilježile najveći godišnji porast od 889 kuna, rastući po dvoznamenkastoj stopi od 12,9%.

Podaci pokazuju da je i na mjesečnoj razini ostvaren zamjetan pozitivan rast neto plaća isplaćenih za lipanj i to u svim kategorijama osim u djelatnostima Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te u Trgovini gdje je zabilježen pad neto plaća u odnosu na svibanj od 5,5% odnosno 0,7%.

"Relativno snažan godišnji rast neto plaća dobrim dijelom je podržan izmjenama Zakona o porezu na dohodak (prvenstveno povećanjem osobnog odbitka) što bi u konačnici moglo doprinijeti i nastavku veće potrošnje stanovništva i u narednim mjesecima. Ipak, ona je još uvijek ograničena slabim tržištem rada kojeg i dalje karakterizira izrazita sezonalnosti, visoka stopa nezaposlenosti (posebno mladih) te niska stopa zaposlenosti i aktivnosti", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram