Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2015

Njemačka kompanija zauzima upražnjeno mjesto nacionalne aviokompanije BiH?

Njemačka tvrtka Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft (MDTEG) planira preuzeti civilni zračni promet u Bosni i Hercegovine tako što će do kraja ove godine osnovati novu zrakoplovnu tvrtku sa sjedištem u Sarajevu, prenosi u petak sarajevsko "Oslobođenje"...

Iz sjedišta MDTEG-a potvrđeno je kako su već u kontaktu s vladom Federacije BiH te kako je planirano da nova zrakoplovna tvrtka počne poslovati od 1. prosinca 2015. godine.

Vlada Federacije BiH prvobitno je planirala potražiti partnera koji bi mogao spasiti bankrotiranog domaćeg prijevoznika "BH Airlines".

Bosanskohercegovačkog nacionalnog prijevoznika praktično je uništilo partnerstvo s "Turkish Airlinesom", koji je ranije preuzeto 49 posto vlasničkog udjela u toj tvrtki, a umjesto obećanih ulaganja preoteo joj je sve profitabilne linije i doveo "BH Airlines" u situaciju da ne može plaćati dospjele dugove.

Zbog nagomilanih gubitaka koji premašuju 50 milijuna eura "BH Airlines" je prekinuo sve letove 11. lipnja.

Njemački MDTEG pojavio se kao potencijalni partner, no oni su pojasnili kako ne planiraju sudjelovati ni u kakvim pokušajima spašavanja "BH Airlinesa" jer ocjenjuju da to nije moguće izvesti.

Umjesto toga ponudili su osnutak novog bosanskohercegovačkog zračnog prijevoznika koji bi poslovao kao tvrtka-kći MDTEG-a i bila u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Ukoliko bi za to dobili potrebne suglasnosti, iz MDTEG-a su spremni osigurati po jedan zrakoplov tipa Boeing 737 i Dash 8 Q 300, koji bi za svoju zračnu bazu imali Sarajevo.

Iz MDTEG-a su priopćili kako bi njihovo širenje na poslovanje u BiH bilo sastavnim dijelom poslovne strategije ulaganja u različite europske zrakoplovne tvrtke.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram