Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2015

Lalovac posuđuje novac bankama - i to je dobra stvar...

Zvuči u najmanju ruku neobično i neočekivano, ali Državna riznica Ministarstva financija danas je preko Tržišta novca Zagreb, zahvaljujući dobroj likvidnosti, prvi put plasirala viškove svojih sredstava u iznosu od 715 milijuna kuna poslovnim bankama na rok od mjesec dana...

Planovi Državne riznice pokazuju i nadalje dobru situaciju s aspekta likvidnosti, obrazlažu taj svoj potez u Ministarstvu financija.

Tako se dogodilo da smo svjedoci kako država makar na mjesec dana bar malo kreditira banke, suprotno dugogodišnjem i rastućem trendu da od njih uzima kredite.

Banke su jučer  objavile da je njihova međugodišnja stopa rasta plasmana državi u srpnju iznosila čak 7%, dok su plasmani poduzećima na međugodišnjoj razini ponovno pali po stopi većoj od 3%, a stanovništvu u srpnju 2015. pali su za 0,2%.

Danas Državna riznica otkupljuje i 1.214 milijuna kuna već izdanih trezorskih zapisa, a istodobno izdaje samo 187 milijuna kuna novih trezorskih zapisa, tako da u financijski sustav vraća dodatnih 1.027 milijuna kuna. Osim toga sutra će Državna riznica izvršiti redovnu isplatu mirovina preko tekućih računa banaka u iznosu od oko 2.500 milijuna kuna. To znači da će Državna riznica u ova dva dana prebaciti u financijski sustav preko 4 milijarde kuna i time znatno poboljšati kunsku likvidnost sudionika, prije svega banaka.

Ministarstvo financija ističe kako Državna riznica za potrebe svoje likvidnosti, odnosno izvršavanja svih mjesečnih rashoda, već od mjeseca ožujka ove godine nije imala potrebe za zaduživanjem, odnosno tekući mjesečni prihodi i priljevi bili su dostatni za izvršavanje svih rashoda i izdataka, javlj aHRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram