Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2015

U kolovozu nastavljen dvogodišnji pad proizvođačkih cijena

Prema posljednjim podacima DZS-a, u kolovozu je nastavljen dvogodišnji niz godišnjeg pada proizvođačkih cijena, koji datira od kolovoza 2013. U odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene ukupne industrije zabilježile su pad od 4,1%, podržane nižim cijenama na domaćem i nedomaćem tržištu. Pritom su cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u kolovozu zabilježile godišnji pad od 3,9% dok su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu pale za 4,2% godišnje. Na mjesečnoj razini pad proizvođačkih cijene na ukupnom tržištu iznosio je 1,4% generiran jednakim mjesečnim padom proizvođačkih cijena na domaćem tržištu i nedomaćem tržištu (-1,4%)...

Promatrano prema kategorijama GIG-a, proizvođačke cijene porasle su jedino u Intermedijarnim proizvodima (za 0,3%), dok je snažan pad zabilježen u grani Energiji (-11,1%). Pad od 0,3% zabilježen je u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju i Kapitalnim proizvodima (-0,2%) dok je pad kod Trajnih proizvoda za široku potrošnju iznosio 0,1%. Stoga, isključimo li volatilnu komponentnu energije, PPI indeks na domaćem tržištu zabilježio je godišnju stagnaciju (na razini ukupnog tržišta rast od 0,2%).

Promatrano prema NKD-u, pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini posljedica je najvećim dijelom pada cijene u prerađivačkoj industriji (-4,9%), unutar koje je najsnažniji pad od 27,2% zabilježen u kategoriji proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (prouzročen padom cijena sirove nafte na svjetskom tržištu).

Pad cijena je zabilježen u djelatnosti rudarstvu i vađenju (-2,5%) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (-1,7%). Godišnji rast cijena za 0,6% zabilježen je jedino u djelatnosti opskrbe vodom uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

"Očekujemo kako će uvezeni deflacijski pritisci s inozemnih robnih tržišta (podržane daljnjim padom cijena sirove nafte i energenata na godišnjoj razini) te nedovoljno snažna domaća potražnja i u narednim razdobljima vršiti pritisak na indeks proizvođačkih cijena industrije", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram