Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2015

Kina reformama želi oživjeti troma državna poduzeća

Kineske su središnje vlasti objavile su smjernice o produbljivanju reformi državnih poduzeća, najnoviji potez vlade kako bi se oživjela troma državna poduzeća...

Kina će modernizirate državna poduzeća, poboljšati upravljanje državnom imovinom, promicati mješovito vlasništvo i spriječavati eroziju državne imovine, stoji u smjernicama koje su objavili Centralni komitet KPK-a i Državno vijeće.

Smjernice će biti ključni dokument za vođenje i jačanje reformi državnih poduzeća.

Vlada planira provesti velike reforme u ključnim područjima do 2020., kada se očekuje da će državna poduzeća biti jača i utjecajnija te će imati veće mogućnosti za izbjegavanje rizika.

Vlada će poboljšati konkurentnost državnih poduzeća te će ih pretvoriti u potpuno neovisne tržišne entitete, stoji u smjernicama.

Zhang Yi, predsjednik Državne komisije za nador imovine i uprave (SASAC, engl.), izjavio je da će državna poduzeća ojačati svoju konkurentnost te će biti istinski oživljena nakon što postanu neovisni tržišni entiteti.

U smjernicama stoji kako bi vlada trebala njegovati skupinu državnih poduzeća koja su kreativna i mogu se suočavati s međunarodnim suparnicima.

SASAC trenutačno upravlja sa 110 državnih konglomerata, dok su lokalne vlasti vlasnici još većeg broja državnih poduzeća.

Stup gospodarstva, kineska državna poduzeća uživaju vodeću poziciju na tržištu s velikim resursima, uključujući lakši pristup zajmovima i povoljnijim politikama, no njih se promatra kao manje učinkovitije od privatnih tvrtki i manje otpornima tijekom gospodarskog usporavanja.

Reforme državnih poduzeća su postale vodeći zadatak kineskih političara tijekom borbe protiv pritiska pada.

Reforme mješovitog vlasništva se čine kao najznačajniji način poboljšanja njihove učinkovitosti.

Državna poduzeća bi trebala privući višestruke oblike ulagača, a vlada bi ih trebala ohrabriti na izlazak u javnost. Neće se postavljati nikakvi određeni rokovi, ali će ih vlada promicati postupno, stoji u smjernicama.

Privatne tvrtke će se poticati na uključivanje u proces na različite načine, uključujući kupnju dionica i konvertibilnih mjenica od državnih poduzeća. Državna poduzeća će također moći eksperimentirati s prodajom dionica svojim zaposlenicima.

Bit će uspostavljen i fleksibilan i tržišni sustav isplate plaća. Plaće zaposlenih u državnim poduzećima će biti u skladu s tržišnim razinama i radu tvrtke.

Zapošljavat će također i profesionalnije menadžere. Vlada će također konsolidirati i očistiti neka poduzeća bog bolje alokacije sredstava.

Vlasti su među državnim poduzećima promicale spajanja i akvizicije. Dva najveća kineska proizvođača brzih vlakova su u prvoj polovici ove godine završili svoje spajanje, a China Railway Corporation je u nedjelju najavio plan reorganizacije s jednom od svojih podružnica.

Velika državna poduzeća kojima upravlja SASAC će također proći kroz velika spajanja i akvizicije, ali smjernice o tome nisu davale detalje. Također je naglašeno kao bi se tijekom reformi trebao poboljšati nadzor nad državnom imovinom.

Nadzor će biti pojačan unutar i izvan državnih poduzeća kao bi se spriječila zloupotreba moći i erozija državne imovine, uspostavit će se mehanizam vjerodostojnosti koji će pratiti kršenje zakona, uključujući korupciju i pronevjere.

Upravni odbori će dobiti veću moć pri donošenju odluka, direktore će se više nadzirati, a intervencije državnih agencija će biti zabranjenje u skladu s novim smjernicama.

Državna poduzeća će biti podijeljena u dvije kategorije - profitabilni entiteti i oni namijenjeni javnom dobru.

Profitabilna će biti tržišno utemeljena, držat će se komercijalnih operacija i ciljat će na povećanje dražvne imovine i jačanja gospodarstva, dok će ova druga postojati kako bi se poboljšala kvaliteta života i omogućavala javna dobra i usluge, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram