Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2015

Obujam građevinskih radova u prvoj polovici godine niži za 0,7 posto

Obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima na gradilištu zabilježio je u lipnju (prema izvornim indeksima) rast od 2,1%, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima pao za 2,3%. Naime u promatranom mjesecu zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova na zgradama iznosi 2,4% te na ostalim građevinama 3,8%. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima 43,7% je odrađeno na zgradama dok je 56,3% odrađeno na ostalim građevinama. U odnosu na svibanj obujam građevinskih radova je niži za 3,2%...

Promatrano kumulativno u prvoj polovici godine obujam građevinskih radova zabilježio je pad od 0,7% u odnosu na isti period lani. Negativan utjecaj je pri tome došao od slabije izgradnje zgrada ostalih građevina (-2%) dok je izgradnja zgrada porasla za 0,9%. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima u prvoj polovici godine 45% je odrađeno na zgradama dok je 55% odrađeno na ostalim građevinama.

S druge strane u srpnju je izdano ukupno 476 građevinskih dozvola, od čega se 83,2% odobrenja odnosi na gradnju zgrada te 16,8% na ostale građevine. Promatrano prema vrsti radova 309 dozvola (64,9%) se odnosi na novogradnju, te 167 na rekonstrukciju (35,1%). U odnosu na prethodni mjesec broj izdanih odobrenja za građenje niži je za 1,7%, dok je na godišnjoj razini njihov broj porastao za 2,1%.

Godišnjem rastu broja izdanih odobrenja u srpnju je doprinio rast broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina koji je porastao za 19,4%, dok je broj odobrenja za izgradnju zgrada na godišnjoj razini niži za 17,1%. Međutim, unatoč padu broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada, ukupna površina zgrada za koje su odobrenja izdana veća je za 38,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je predviđena vrijednost radova u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 0,4%. Predviđena vrijednost radova za ostale građevine u srpnju je manja za 46,6% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupno je izdano 3.428 građevinskih dozvola (82,4% se odnosi na zgrade, 17,6% na ostale građevine) što je za 7,1% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada zabilježio je u promatranom razdoblju pad od 10,1% godišnje. Međutim, unatoč padu broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada, ukupna površina zgrada za koje su odobrenja izdana veća je za 44,5% u odnosu na isti period prošle godine dok je predviđena vrijednost radova u odnosu na isti period prošle godine viša za 28,7%. Broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina u prvih sedam mjeseci porastao je za 10% godišnje, no njihova predviđena vrijednost je niža za 37,4%, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram