Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2015

Kolovoz donio smanjenje nezaposlenosti, ali sada slijede negativni trendovi

U kolovozu je nastavljen uobičajeni sezonski pad broja nezaposlenosti na mjesečnoj razini iako značajno sporijom dinamikom nego u mjesecima pred početak središnje turističke sezone. Prema posljednjim podacima HZZ-a, u kolovozu je registrirano 256.748 nezaposlenih, što je za 1.246 osoba manje nego u srpnju (-0,5%). Na godišnjoj razini broj nezaposlenih i dalje pada (od travnja 2014. godine), međutim stopa pada blago je usporila u odnosu na nekoliko prethodnih mjeseci. U odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih manji je za 33.141 osobe, odnosno za 11,4%...

Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 18.833 osoba, što je za 8.808 osoba manje nego u srpnju, dok je iz evidencije izašlo 20.079 osoba, što je za 9.641 osoba manje nego prethodnog mjeseca. Od ukupnog broja izašlih iz evidencije u kolovozu, više od 63,6% odnosi na zapošljavanje na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, dok se ostatak od 36,4% odnosi na ostale koji su brisani iz evidencije uslijed nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i nejavljanja, zbog izlaza iz obuhvata definicije radne snage i sličnih ostalih razloga.

Podaci potvrđuju i dalje postojane probleme poput nezaposlenosti mladih u dobi do 29 godina (u visini od 22,3% ukupno nezaposlenih), što ukazuje na manjak kreacije radnih mjesta i nužnost prilagodbe obrazovnog sustava tržištu rada. Pored toga, skoro 60% nezaposlenih osoba ima završenu srednju školu, dok čak 14% osoba ima završen neki oblik visoko-školskog obrazovanja.

Također, i dalje zabrinjava udio u nezaposlenima radno najproduktivnije populacije koja je u dobnoj skupini od 20-45 godina (53%), te visok udio dugotrajne nezaposlenosti (53%). Pored navedenog, važno je naglasiti da je od početka godine 3.365 osoba kao razlog svog izlaska iz evidencije navelo rad u inozemstvu, što je za 406 osoba (14%) više nego u istom razdoblju prošle godine.

Mjesec kolovoz je ujedno karakterističan po naglom opadanju udjela sezonskih poslova u objavljenim slobodnim radnim mjestima, obzirom da se tijekom prethodnih nekoliko mjeseci najsnažnije formira potražnja za turističkim radnicima. Tako je udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima pao sa 10,5% u srpnju na 6,2% u kolovozu, odražavajući apsorpciju sezonskih radnika tijekom ljetnih mjeseci. Kumulativni podaci za razdoblje od prvih osam mjeseci pokazuju da je na sezonskim poslovima bilo prijavljeno 27.163 slobodnih radnih mjesta što je za 22,7% više u odnosu na isto razdoblje lani, na što ukazuje i porast fizičkih pokazatelju u turizmu, ali i konstantni rast investicija u turistički sektor u posljednje dvije godine.

"Kako je vidljivo i iz podataka za kolovoz, sezonski utjecaj na kretanje nezaposlenosti očekivano slabi. Završetkom središnje turističke sezone i s početkom jeseni, već u rujnu velik dio sezonskih radnika će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Usprkos iznadočekivano dobrom ostvarenju bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, ni u ovoj godini ne očekujemo značajnije promjene na tržištu rada niti neki značajniji početak stvaranja novih radnih mjesta", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram