Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2015

Tržištima u nastajanju prijeti veliki pad priljeva kapitala

Svjetska je banka u utorak upozorila na rizik velikog pada priljeva kapitala u tržišta u nastajanju zbog nadolazeće američke monetarne politike...

Ako ciklus zateza bude popraćen valom u dugoročnim američkim prihodima, kao što se dogodilo u 2013., smanjenje priljeva kapitala u tržišta u nastajanju bi moglo biti značajno, stoji u novom istraživačkom dokumentu koji je Svjetska banka objavila uoči ovotjednog sastanka s američkim federalnim rezervama na kojem će se raspravljati o podizianju kamatnih stopa.

Istraživanje pokazuje da bi skok od 100 baznih bodova u dugoročnim američkim prihodima, kao što se dogodilo 2013., mogao trajno smanjiti agregaciju priljeva kapitala u tržišta u razvoju za do 2,2 postotna boda njihovog ukupnog BDP-a.

Iako istraživanja očekuje da će ciklus zatezanja biti blag, i dalje postoji rizik povezan s tržišnom volatilnošću, s obzirom na svjetsko gospodarstvo koje se prilagođava slabljenju mogućnosti rasta, usporavanju međunarodne trgovine i nižim cijenama robe.

"Rizik je pogoršan nedavnim povećanjem volatilnosti na globalnom financijskom tržištu i smanjivanju mogućnosti rasta u zemljama u razvoju.", rekao je Ayhan Kose, ravnatelj Skupine za razvoj mogućnosti pri Svjetskoj banci.

"Nagla promjena apetita za rizikom bi za imovinu tržišta u nasajanju moglo postati zarazno i utjecati na priljev kapitala u mnogim zemljama.", rekao je Kose, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram