Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2015

Digitalni sustavi plaćanja predstavljaju veliku prijetnju tradicionalnom bankarstvu

Financijski stručnjaci su u ponedjeljak objavili kako pametni sustavi plaćanja predstavljaju snažne izazove za zadržavanje korisnika i profitnu maržu banki koje diljem svijeta posluju s građanstvom...

Sudeći prema istraživanju, koje je predstavljeno na 5. Bliskoistočnom summitu za bankarske inovacije 2015. održanom u Dubaiju, očekuje se da će pretplata na mobilni internet porasti od 2 do 4 milijarde na globalnoj razini do 2018.

''Ovo će voditi do razdora za mnoge banke koje se bave poslovanjem s građanstvom.'' - stoji u istraživanju koje je provela konzultantska tvrtka McKinsey.

Paul McCrea, ravnatelj Odjela za usluge za Srednju i Istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku pri tvrtki za kartično poslovanje Visa, izjavio je za novinsku agenciju Xinhua kako je digitalno bankarstvo samo početak razdoblja u kojem pametni telefoni postaju jedini kanal za narudžbe i plaćanja. On je pritom dodao kako se čak i automobili polagano kreću prema digitalnom plaćanju.

''Očekujemo da će do 2020. oko 250 milijuna vozila diljem svijeta imati nekakvu vrstu ugrađene povezivosti što će korisnicima omogućiti više kanala za plaćanje. Primjerice vozač može naručiti pizzu unaprijed dok je u automobilu, a njegov navigacijski sustav mu nakon toga pokaže put do idućeg drive-in restorana.''

S druge strane on je, unatoč tome što se radi o poprilično korisnoj opciji, upozorio kako digitalno plaćanje ipak donosi mnogo rizika.

''Sigurnost podataka se suočava s financijskim rizicima te onim vezanim uz brand, koji su u stalnom porastu.''

Marcello Baricordi, glavni menadžer za podružnicu Vise u Ujedinjenim Arapskim Emiratima istaknuo je kako rješenja s treće strane poput PayPala, Squarea ili Appleova digitalnog sustava plaćanja Apple Pay te Googleova Android Paya počinju ozbiljno prijetiti tradicionalnim načinima prijenosa novca kojeg omogućuju banke, odnosno na koji smo dosad navikli.

''Oni povezuju korisnike putem njihovih pametnih telefona i društvenih mreža dajućim im moć da odmah podijele svoje iskustvo kupnje ili plaćanja na interenetu'', istaknuo je.

Naveed Minhas, partner iz IBM-a za Bliski Istok sa sjedištem u Dubaiju, istaknuo je kako uskoro očekuje val spajanja i udruživanja u bankarskom sektoru te da će taj ritam biti sve dinamičniji u iduće tri godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram