Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2015

Kinezi sve više ulažu u inozemstvu

Kinesko ministarstvo gospodarstva je u četvrtak objavilo kako je Kina ponovno izračunala vrijednost svojih izlaznih izravnih investicija koje su pri novom izračunu dosegle 123,12 milijardi dolara u prošloj godini što porast od 14,2% na godišnjoj razini čini još impresivnijim nego što je predviđeno...

Ovo je treća godina zaredom kako je u Kini registriran najveći iznos izlaznih izravnih investicija u donosu na cijeli svijet, kako je izjavio Zhang Xiangchen, zamjenik glavnog pregovaračkog predstavnika za međunarodnu trgovinu, prilikom konferencije za medije u organizaciji Ministarstva gospodarstva.

Podatke za posljednji izračun zajednički su prikupili Ministarstvo gospodarstva, Državni ured za statistiku te Državna uprava za deviznu razmjenu. Kina je s ovakvim prikupljanjem podataka započela 2002., a prvi su objavljeni 2004.

Od 2002. naovamo tri odjela su izmijenila načine izračuna čak šest puta kako bi se što više približili međunarodnim standardima, sudeći prema riječima Jie Nan, zamjenice ravnatelja Državnog ureda za statistiku.

Posljednji podaci su drukčiji od onih koji su objavljeni ranije ove godine. U siječnju je Ministarstvo gospodarstva objavilo kako su izlazne izravne investicije porasle za 14,1% na godišnjoj razini s ukupnom vrijednosti od 102,89 milijardi američkih dolara ostvarenom u 2014.

Zhang je dodao da su se brojke vezane uz izlazne izravne investicije uvelike širile s prosječnim godišnjim rastom od 37,5% otkako je Kina počela s objavljivanjem ovih podataka. Istaknuo je i kako najmnogoljudnija zemlja nastoji održati taj trend otvaranjem kako bi se domaće tvrtke ohrabrilo da se predstave na inozemnom tržištu.

Osim toga, Kina će također omogućiti i više kreditne potpore onima koji su uključeni u inicijative Pojasa i Puta. Zhang je izjavio kako su kineske investicije u zemlje diljem Pojasa i Puta prošle godine dosegle 13,66 milijarde američkih dolara, što je činilo 11% ukupnih izravnih inozemnih investicija, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram