Zatvori
Poslovni Puls
22/09/2015

U srpnju zaustavljen godišnji rast kredita stanovništvu

Prema posljednjim podacima HNB-a o distribuciji kredita kreditnih institucija, ukupni krediti sektoru kućanstava u srpnju su iznosili 126,9 mlrd kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Premda su u usporedbi s koncem prošle godine viši za 417 mil kuna (0,3%), u odnosu na lipanj ukupni krediti stanovništvu niži su za 768 mil kuna (-0,6%). U srpnju je, nakon šest uzastopnih mjeseci blagog godišnjeg rasta, zabilježen pad ukupnih kredita stanovništvu za 251 mil kuna ili 0,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine...

U valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) čineći udio od 70% u ukupnim kreditima stanovništvu, dok se ostatak od 30% odnosi na kunske kredite. Utoliko je aprecijacija kune u odnosu na švicarski franak na mjesečnoj razini (za 2,3%) doprinijela mjesečnom padu ukupnih kredita stanovništvu iskazanih u kunama. Također, godišnjem padu kredita u srpnju pridonijelo je i jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK od 0,6%. S druge strane, na godišnjoj razini je kuna u odnosu na švicarski franak zabilježila razmjerno snažnu deprecijaciju po dvoznamenkastim stopama od 13,5% čime je relativno ublažen godišnji pad kredita iskazanih u kunskom izrazu.

Promatrajući strukturu kredita prema namjeni, vidljivo je da gotovo polovica (48%) ukupnih kredita kućanstvima čine stambeni krediti (61 mlrd kuna). Premda su na mjesečnoj razini zabilježili pad za 616 mil kuna (-1%), stambeni krediti stanovništvu su u odnosu na prošlogodišnji srpanj veći za 358 mil kuna (0,6%) te su u odnosu na kraj prošle godine viši za 765 mil kuna (1,3%). Učinak prethodno spomenutih tečajnih razlika na mjesečnoj odnosno godišnjoj razini posljedično se odrazio i na kretanje ove skupine kredita obzirom da valutni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) čine preko 92% ukupnih stambenih kredita stanovništvu.

Gotovinski nenamjenski krediti (39,5 mlrd kuna) na drugom su mjestu u strukturi čineći gotovo trećinu ukupnih kredita stanovništvu (31%). U odnosu na lipanj, porasli su za 100 mil kuna (0,3%) dok su na godišnjoj razini zabilježili razmjerno značajan rast od 1,4 mlrd kuna (3,5%). U usporedbi s koncem prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu viši su za 414 mil kuna (1,1%).

Na trećem mjestu u strukturi kredita prema namjeni su krediti po prekoračenjima na transakcijskim računima (8 mlrd kuna) koji čine oko 6% ukupnih kredita stanovništvu. U srpnju su zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (1,3% odnosno 3,4%).

Distribucija kredita stanovništvu prema namjeni u srpnju pokazuje blagi mjesečni pad udjela stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu (za 0,2 pb), uz povećanje udjela gotovinskih nenamjenskih kredita za 0,3 pb u odnosu na prethodni mjesec, dok su krediti po prekoračenjima na transakcijskim računima ostali na stagnantnim razinama, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram