Zatvori
Poslovni Puls
28/09/2015

Zloglasni TTIP Europi donosi 120 milijardi dolara

Konferencija o utjecaju Transatlantskoga trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) na male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj, u organizaciji HGK, okupila je u petak, 25. rujna u HGK, gospodarstvenike malog i srednjeg poduzetništva koji posluju i izvoze na tržište Sjedinjenih Američkih Država, a kojima bi sklapanje ovoga sporazuma značajno unaprijedilo poslovnu suradnju na tom tržištu, priopćeno je iz HGK...

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević ocijenio je da je donošenje TTIP-a strateški važno za Europsku uniju."Namjera je postići ambiciozan, ali i uravnotežen sporazum koji će generirati rast, stvaranje novih radnih mjesta, omogućiti bolji pristup tržištu, javnim nabavama, omogućiti transparentnost u postupcima te pridonijeti ukupnom boljitku građana. Procjene su da bi se, zahvaljujući sporazumu, godišnje u Europi ostvarivalo od 70 do 120 milijardi eura", rekao je Baričević.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić, kazao je kako Hrvatska, kao članica EU, sudjeluje u procesu pregovora, a ova je konferencija dobra prilika da hrvatske tvrtke sagledaju što ih sve očekuje, koje su im moguće prijetnje, ali i pogodnosti za unapređivanje poslovanja na američkom tržištu kada sporazum bude postignut, osobito kod pitanja uklanjanja administrativnih prepreka, zaštite proizvoda, intelektualnog vlasništva itd.

"Sva nerazumijevanja i strahovi da će američke multinacionalne tvrtke preplaviti europsko tržište ovim sporazumom (što se neće dogoditi), najbolje će se ukloniti ako se o njima razgovara", kazao je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Joško Klisović."EU neće snižavati svoje standarde kada je riječ, primjerice, o sigurnosti hrane ili bilo čemu drugom", kazao je Klisović te dodao da obje strane moraju imati koristi od sporazuma jer u protivnom on ne bi imao smisla.

"Sklapanje ugovora o TTIP-u pridonijet će povećanju radnih mjesta, povećanju proizvodnje i zarade, snižavanju cijena, poticanju ulaganja i konkurentnosti, a u prvom redu pojednostavljivanju i pojeftinjenu međusobnog poslovanja", kazao je Klisović koji je pozvao gospodarstvenike da obavještavaju MVEP o problemima u poslovanju te o svemu što je potrebno učiniti da bi se unaprijedilo poslovanje na američkom tržištu. Hrvatski zastupnik pri Europskom parlamentu Andrej Plenković kazao je da će TTIP u pravnom karakteru biti mješoviti sporazum i za njegovo usvajanje bit će potrebna ratifikacija u nacionalnim parlamentima. "Zadaća je Europske komisije da ovim sporazumom olakša poslovanje u transatlantskom području", rekao je Plenković. Privremena otpravnica poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Margaret Horner Nardi kazala je da bi potpisivanjem TTIP-a došlo do značajnog povećanja konkurentnosti gospodarstava EU i SAD-a, čime bi se osigurala zaposlenost i prosperitet s obiju strana.

Glavni tajnik Eurochambresa Arnaldo Abruzzini naglasio je da se uz mala poboljšanja putem TTIP-a mnogo toga može unaprijediti, a tvrtke dovesti u bitno bolji položaj na tržištu i omogućiti bolje kapacitete za trgovinu s SAD-om.

"Hrvatska gospodarska komora potiče raspravu o ovom važnom sporazumu, osobito jer i interes za poslovanje na američkom tržištu sve više raste, a očekuje se da će sporazum pridonijeti i boljem povezivanju hrvatskih i američkih tvrtki", rekla je direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK Silva Stipić Kobali.

Da će im TTIP olakšati poslovanje na američkom tržištu, očekuju Sandi Klasić iz tvrtke OMCO koja proizvodi alate za staklarsku industriju i predsjednik Uprave informatičke tvrtke SPAN Nikola Dujmović. Klasić je kazao kako je OMCO već neko vrijeme prisutan na američkom tržištu na kojem kontinuirano raste. Dujmović je, pak, naglasio da SPAN izvozi informatičke usluge u SAD. Riječ je o izvozu intelektualnog vlasništva koje je opterećeno preprekama. Osobito im problem predstavlja nepostojanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a, pa od TTIP-a, uz carinsku, očekuju i poreznu harmonizaciju tržišta. Svi govornici konferencije složili su se da je sporazum osobito važan za malo i srednje poduzetništvo, stoga je osnovni cilj Republike Hrvatske osigurati što povoljnije mogućnosti za poslovanje malog i srednjeg poduzetništva koje čini 99,7 posto hrvatskoga gospodarstva.

U srpnju je u Bruxellesu dovršen deseti, a 19. listopada na Floridi počinje jedanaesti krug pregovora. Inače, 30 milijuna radnih mjesta u EU proizlazi iz trgovine s SAD-om, a 13 je milijuna izravno povezano s transatlantskom suradnjom, zaključuje se u priopćenju HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram