Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Banke će poštovati zakon o "švicarcima", ali pripremaju i tužbu

Na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju s pomoću kojeg će se provesti konverzija kredita iz švicarskih franaka u eurske...

Od jutros banke imaju zakonsku obvezu svakom klijentu s kreditom vezanim za švicarski franak ponuditi konverziju u euro. Izračuni su u pripremi, kažu u bankama, ali pripremaju se i zahtjevi Ustavnom sudu te za međunarodnu arbitražu. U Vladi ne misle ustuknuti pred pritiscima.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, rekao je kako ne očekuje da će do toga doći. Banke će u svom interesu odrediti put kojim im je najbolje ići. Poslovne banke svakako zarađuju na kreditima, bilo onim u švicarskom franku, bilo u euru, samo je pitanje hoće li to biti dobit ili ekstradobit, rekao je ministar.

Naglasio je da je veoma upitno jesu li se banke uopće zaduživale u francima i u kolikoj mjeri. Istaknuo je i kako je Hrvatska narodna banka trebala reagirati čim je tako "loš proizvod" došao na hrvatsko tržište. Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske i to je dodana vrijednost ovog slučaja.

No, problemi su za državu već počeli. Nakon dugo vremena jučer nije uspjela aukcija trezorskih zapisa, odnosno zaduživanje kod banaka za tekuće proračunske obveze. Ministar financija tražio je 400 milijuna kuna i 5 milijuna eura, no banke su ponudile vrlo visoku kamatu pa je ministar odbio. Analitičari su sve to prognozirali.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram