Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Evo tko je čovjek koji će voditi posrnuli Volkswagen

 Matthias Müller će naslijediti Martina Winterkorna na dužnosti šefa Uprave Volkswagen AG. Do sada je Müller tu dužnost obnašao u Porscheu, Volkswagenovoj „kćerki“. I on je inženjer, kao i njegov prethodnik Winterkorn...

Matthias Müller ima 62 godine i da je „obični“ radnik na tekućoj vrpci, on bi sigurno počeo razmišljati o mirovini. Ali kao šef Uprave Porschea, dužnost koju obnaša već gotovo pet godina, u toj starosnoj dobi se ne razmišlja o umirovljenju. A ubuduće, kao šef Uprave VW AG, on će ionako imati previše posla da bi mogao razmišljati o životu umirovljenika.

Müller je šest godina mlađi od svog prethodnika Martina Winterkorna. Od njega se očito ne očekuje da organizira novi početak u redovima najvećeg europskog proizvođača automobila. I on je, kao i njegov prethodnik, oduševljen tehnikom, kao čovjek s poduzetničkom vizijom do sada se ipak nije istakao. Müllerova će zadaća prije svega biti to da koncern vrati opet u mirne vode i ponovno stekne izgubljeno povjerenje.

Već prije godinu dana se o Mülleru pričalo kao o Winterkornov nasljedniku. Nakon što je u proljeće ove godine tadašnji šef Nadzornog odbora i patrijarh VW-a Ferdinand Piëch i javno uskratio povjerenje šefu Uprave Winterkornu, opet je Müller bio spominjan kao kandidat za preuzimanje šefovske fotelje u Wolfsburgu.

Müller je 1953. rođen u saveznoj pokrajini Saskoj, o sebi priča kao o „izdanku VW-a“. „Ja sam dijete koncerna“, priznao je jednom. U VW-ovoj „kćerki“ Audiju Müller je nakon mature 1971. izučio zanat za alatničara. Nakon studija u Münchenu,1978. se vratio u Audi u Ingolstadtu kao diplomirani informatičar.

S njegovim je imenom povezan product-management Audija A3, za koji je bio odgovoran od 1993. do 1995. Nakon toga je preuzeo odgovornost za sve Audijeve linije. 2002. je imenovan glavnim koordinatorom za proizvodnju sportskih vozila pod krovom VW-koncerna, od 2007. je tri godine nosio i titulu generalnog opunomoćenika Volkswagena AG.

Na koncu je u listopadu 2010. postao šef Uprave Porsche AG i član Uprave (Porscheu nadređenog holdinga) Porsche Automobilholding SE. Ugovor mu je bio produžen u 2014. Od 1. ožujka ove godine Müller je istovremeno i član Uprave Volkswagena AG.

Kao šef Porschea, Matthias Müller dugo vremena nije bio oduševljen idejom da njegove automobile pokreću elektro-motori. Bio je mišljenja da su baterije preskupe te da je broj kilometara koji se s njima može apsolvirati jednostavno – premalen.

No, od ove godine je sve drugačije. Porsche bi mogao, kako se čuje, na tržište „izbaciti“ i elektro i hibridne verzije svih svojih modela. „O tome razmišljamo“, potvrdio je Müller prije nekoliko dana jednom auto-magazinu. A to bi trebalo vrijediti i za ikonu Porschea, legendarni 911: „Njega ćemo od 2018. nuditi i u verziji Plug-In-Hybrid."

Je li to ofenziva e-mobilnosti? Bilo bi to područje na kojem bi se Müller mogao profilirati kao Winterkornov nasljednik. I zašto ne, kad su sad zamislivi i „sportaši“ na električni pogon. A ako ih mušterije doista prihvate, onda bi se cijelu priču oko manipuliranih testova emisije ispušnih plinova kod VW-a uskoro – zaboravilo.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram