Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Jačanje domaće vojne industrije

Ministarstva obrane i unutarnjih poslova te javna poduzeća za nabavu odjeće, obuće, opreme i naoružanja izdvajaju mnogo novca, a sve više tih poslova dobivaju domaće tvrtke. Među njima su tri iz Međimurja - Čateks, koji izrađuje tkaninu, maskirne odore i specijalnu odjeću, Jelen Professional d.o.o., koji radi obuću, te tvrtka Šestan-Busch, koja proizvodi borbene kacige...

Prvi metri specijalne tkanine za Oružane snage Republike Hrvatske, za koje izrađuju i maskirne odore, iz Čateksa su izašli davne 1991.

"Na domaćem tržištu uglavnom smo prisutni kod ovih jačih javnih subjekata, ministarstava obrane i unutarnjih poslova, Hrvatske pošte i Hrvatskih željeznica. Mi sve više ulažemo u razvoj novih materijala, ono što radimo za Hrvatsku, a to su materijali za vojsku i policiju i tu očekujemo ozbiljniji iskorak potkraj ove odnosno početkom iduće godine", kaže Davor Sabolić, direktor Čateksa.

Nasljednik tradicije čakovečke obućarske industrije - Jelen Professional - ove će godine proizvesti više od 200 tisuća pari obuće za specijalne namjene. Zahvaljujući kvalitetnom vlastitom proizvodu, izvoz im je porastao za 20 posto. I oni rade za Hrvatsku vojsku i policiju te za carinu.

Osim što im posao s ministarstvima obrane i unutarnjih poslova te javnim tvrtkama puni kapacitete, on je važan i zbog referencija za izvozne poslove. Tvrtka Šetan-Busch iz Preloga proizvodi borbene kacige. Iako ima svjetski proizvod, koji izvozi u šezdesetak zemalja, domaći ugovori vrlo su joj važni.

Ugovori s domaćim tvrtkama dokaz su da ministarstva i javna poduzeća nisu samo potrošači, nego i generatori razvoja. Novac ide tvrtkama koje porezima i doprinosima svakoga dana pune državnu blagajnu, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram