Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2015

Evo zašto u Hrvatsku stižu predstavnici Googlea, Airbnb-a i Booking.com-a

Ovogodišnji, drugi po redu Forum obiteljskog smještaja, koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a podržavaju ga Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, poprima međunarodni karakter pa je u središtu Foruma međunarodni panel Obiteljski smještaj i trendovi u turizmu...

„Klasični ekonomski modeli u turističkoj potražnji odumiru. Nova milenijska generacija ima drugačije životne prioritete. Žele dostupnost, a ne vlasništvo. Procjenjuje se da će do 2025. godine tzv. milenijci činiti 50 % svih putnika svijeta, a već danas 70 posto njih ne koristi se tradicionalnim posrednicima u organizaciji putovanja. Time se otvara prostor kolaborativnoj ekonomiji ili ekonomiji dijeljenja (sharing economy) koja danas donosi 15 milijardi dolara ili pet posto prihoda, a očekuje se da će već 2025. godine nositi 50 posto“, objasnila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić na konferenciji za medije povodom održavanja FOS-a u HGK.

Na panelu će sudjelovati i grčki ekspert za obiteljski smještaj i ekonomiju dijeljenja dr. Pastras te predstavnici iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a predstavit će se i njemačka i francuska iskustva. Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma (ZOT) pri HGK Nedo Pinezić rekao je kako je ekonomija dijeljenja, koja izravno povezuje ponudu i potražnju, nova ekonomska paradigma koja snažno ulazi u sektor turizma i turističkog poslovanja.

„Forum nije samo edukativnog karaktera nego i mjesto susreta proizvođača i dobavljača proizvoda i usluga s pružateljima usluga u obiteljskom smještaju i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, uz izravne prezentacije krajnjim kupcima. Takvim umrežavanjem Komora potiče snažniji plasman domaćih proizvoda i usluga putem turizma“, rekla je Krešić Jurić.

Pinezić je podsjetio kako obiteljski smještaj čini 50 posto svih turističkih ležajeva Hrvatske i ostvaruje jednu trećinu ukupnog turističkog prometa. „Riječ je o 500 tisuća postelja u više od 67 tisuća kućanstava te je 300 tisuća uključenih u ovaj posao koji pak ostvaruju turistički prihod od važnosti za cijelu nacionalnu ekonomiju“, rekao je Pinezić te dodao da je riječ o sedam posto stanovništva koje pridonosi ukupnom BDP-u sa sedam postotnih bodova. Najavio je i kako u suradnji s partnerom Foruma, Hrvatskom turističkom zajednicom, stižu i renomirani turistički brendovi Google i Airbnb, a tu su još od ranije i Booking.com, Novasol i Uniline – DMK putnička agencija. „Predstavit će se i neke od najvećih banaka u Hrvatskoj, a javni sektor će predstaviti institucionalnu podršku obiteljskom smještaju. Tu je i „domaća pamet“, nagrađena „Rentlio“ aplikacija, nova web platforma „RealCroatia“, „Darsonik“ - sustavi sigurnosti i uštede energije, a bit će riječi i o uvođenju energetskih certifikata“, rekao je Pinezić.

Zamjenica predsjednika Zajednice obiteljskog turizma i predsjednica Sekcije ZOT Grada Zagreba Danijela Čavlović istaknula je kako će se u okviru nagrade Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku po prvi puta dodijeliti nagrade u kategoriji „Obiteljski smještaj“. „Zaprimljena je 71 prijava za devet klubova proizvoda. Povjerenstvo za nagradu odabralo je tri nominirana po klubu. Odabrani su smještaji, koji inovativnošću, kvalitetom, specijalizacijom usluge te osnovnom i dodatnom ponudom zaslužuju nositi ovu nagradu“, rekla je Čavlović dodavši kako će se nagrade dodjeljivati 12. listopada u okviru Foruma, a tri najbolja od svih nominiranih sudjelovat će na dodjeli nagrade Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku na Danima hrvatskog turizma 14.10. u izboru za Obiteljski smještaj godine. Dodjeljivat će se i nagrada u kategoriji „Okusi Hrvatske“ također u okviru Turističkog cvijeta – Kvaliteta za Hrvatsku. „Ocjenjivani su restorani, vinarije i seoska domaćinstva te su po podkategorijama tri nominirana. Prvi iz svake podkategorije bit će na Danima hrvatskog turizma“ u izboru za Okusi Hrvatske – ugostiteljski objekt godine, objasnila je Lidija Mišćin, poslovni tajnik Zajednice obiteljskog turizma dodavši kako se na Forumu očekuje i veliki broj predstavnika ruralnog turizma.

I Hrvatska turistička zajednica prepoznala je važnost obiteljskog smještaja te će na Forumu predstaviti nekoliko zanimljivih tema među kojim je posebno važna projekt TIS - Turistički informacijski sustav i e-visitor. „Riječ je o projektu koji će omogućiti lakše i jednostavnije poslovanje“, objasnio je pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a Ivan Arambašić.

Pinezić je za kraj naglasio kako će se i ove godine teme nacionalnog Foruma prenijeti i na regionalnu te subregionalnu razinu. „Organizirat će se i praktične radionice u suradnji s hotelijerima. Konačni je cilj radionica veća potrošnja turista“, kazao je Pinezić. Krešić Jurić je pak istaknula kako je od zadnjeg Foruma obiteljskog smještaja održano 27 skupova u organizaciji ili suorganizaciji Komore s 3400 sudionika, a ove se godine očekuje i do šest tisuća sudionika na regionalnim forumima i radionicama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram