Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2015

U srcu turističke sezone zabilježeno usporavanje rasta potrošnje

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS, prema desezoniranim indeksima (koji isključuju sezonalne utjecaje), realni promet u trgovini na malo u kolovozu je zabilježio pad od 1,3% u odnosu na srpanj...

Promatrano prema kalendarski prilagođenim indeksima, realni promet u trgovini na malo u kolovozu je porastao za blagih 0,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je značajno usporio rast na godišnjoj razini (u srpnju je iznosio 4,5%).

Uslijed izostanka inflacije u promatranom mjesecu, nominalne promjene su niže te je promet u trgovini na malo na mjesečnoj razini zabilježio pad od 1,4% (prema desezoniranim indeksima) dok je na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima) u nominalnom izrazu zabilježio stagnaciju.

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima promet u trgovini na malo je u kolovozu zabilježio realan godišnji rast od 1,1% (nominalno 0,1%) dok je u odnosu na srpanj realno niži za 0,8% (nominalno -1,2%).

"Obzirom na razmjerno snažan rast prometa u trgovini na malo u prethodnom mjesecu (kada je, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabilježena realna stopa rasta od 4,5% godišnje, ujedno i najviša od rujna 2007. godine), ne iznenađuje pad prometa u trgovini na malo na mjesečnoj razini, jer je potpomognut učinkom visoke baze. S druge strane, obzirom na visoka očekivanja glede ostvarenja turističkih pokazatelja i tijekom kolovoza, donekle iznenađuje razmjerno nizak rast prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini. U iščekivanju DZS-ove objave o turističkim pokazateljima za osmi mjesec (koja je na rasporedu idući tjedan), možemo zaključiti da je kolovoz, ipak sa svojim blagim pozitivnim ostvarenjem na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom otkako promet u trgovini na malo bilježi pozitivne godišnje stope rasta", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram