Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2015

Dubrovnik uvodi subvencije za dolazak gostiju u zimskom razdoblju, u pripremi poticaji za ugostitelje

Na prijedlog gradonačelnika Andra Vlahušića Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Dubrovnika na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojilo program naziva „Projekt zima“, a isti je javnosti prezentiran na konferenciji za novinare gradonačelnika, ujedno i predsjednika TZGD-a, te direktorice TZGD-a Romane Vlašić...

„Projekt zima“ definira niz aktivnosti i mjera koje Grad Dubrovnik i TZGD-a, uz sudjelovanje nacionalne Turističke zajednice i Ministarstva turizma RH, planira provesti u periodu do 2020. godine. Put za implementaciju dijela mjera i programa već je otvoren i bit će u primjeni od ove godine, dok je za dio njih nužno otvoriti javnu raspravu u kojoj se očekuje snažan angažman svih sudionika turističkog gospodarstva Dubrovnika.

Izlažući osnove postavke „Projekta zima“ gradonačelnik Vlahušić uvodno se osvrnuo na statističke podatke o broju dolazaka i noćenja u periodu od 15. studenog do 15. ožujka od 2009. do danas. Usporedbe radi, Dubrovnik je u četveromjesečnom zimskom razdoblju 2009./2010. ostvario nešto više od 120 tisuća noćenja, dok se taj broj u sezoni 2014./2015. popeo na gotovo 190.000, a rast je zabilježen u hotelskom i privatnom smještaju.

„Cilj kojem se želimo približiti jest pola milijuna noćenja, odnosno između 120 i 150 tisuća dolazaka, što znači da će svakodnevno tijekom ta četiri mjeseca u Dubrovnik doći 1.000 gostiju i ostat će četiri dana, drugim riječima želimo dnevno 4.000 gostiju. Otvaram javnu raspravu o mjerama koje ću danas ovdje iznijeti i tražim potporu svih dionika“, rekao je gradonačelnik Vlahušić.

Uz ljetno izdanje, Grad Dubrovnik planira uvođenje i zimskog Dubrovnik Carda. Uz cijene od 70 kuna za jednodnevnu, 100 za trodnevnu i 150 za sedmodnevnu popularna turistička kartica uključivat će dodatne popuste za sva događanja unutar Dubrovačkog zimskog festivala, koji će u svom drugom izdanju trajati od 29. studenog do 14. veljače. Samo na blagdansku rasvjetu utrošit će se dodatnih 750.000 kuna, od čega 250 tisuća iz sredstava TZGD-a. Posebna pažnja prilikom ukrašavanja posvetit će se i područjima izvan povijesne jezgre.

Gradonačelnik se u svom izlaganju također osvrnuo na novi Pravilnik o visini zakupnine za korištenje javnim površinama, koji prvi put od 2007. godine poskupljuje cijene zakupa javnih površina, a u primjenu će od 1. travnja 2016. Pravilnikom je određeno i da svi objekti, koji se nalaze na Stradunu i pred Lužom moraju raditi tijekom cijele godine, što je i uvjet za zaključenje ugovora. Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i more u suradnji s Cehom ugostitelja do sredine listopada donijet će i objaviti Pravilnik o zimskom radu, odnosno popis objekata koji će biti otvoreni tijekom zimskog razdoblja. Istovremeno, u cilju kvalitetne ponude i vansezonskog zapošljavanja priprema se model poticaja za ugostitelje koji iskažu želju za radom u tom razdoblju.

Tijekom prosinca i siječnja u povijesnu jezgru stići će i 20-ak adventskih kućica za ugostiteljstvo i trgovinu. „Najam neće biti veći od 5.000 kuna za dva mjeseca, a kvaliteta ponude i promocija lokalnih proizvoda osnovni kriterij za odabir“, naglasio je Vlahušić.

Jedan od osnovnih elemenata „Projekta zima“ jest privlačenje i organizirano dovođenje većeg broja gostiju što su Grad Dubrovnik, TZ Grada u TZ Hrvatske spremni podržati mjerom subvencioniranja organizatora putovanja. O ovom modelu Vlahušić je već obavijestio sve dubrovačke agencije koje se bave organizacijom putovanja.

„To je pilot projekt za koji je potrebno utvrditi provedbenu proceduru i javnu raspravu. Svaki dobar prijedlog je dobrodošao“, rekao je Vlahušić te pojasnio da su sredstva osigurana iz dijela prihoda Dubrovnik Carda, te od sredstava koja za najam javnih površina plaćaju ugostitelji te ostali subjekti. Prema iznesenom prijedlogu subvencionirat će se organizatori putovanja i to: za 3 noćenja subvencija će iznositi 20 eura po gostu, za 4-5 noćenja 30 eura, od 6 do 9 noćenja subvencionirat će se sa 40, a više od 10 sa 50 eura po gostu, bez obzira na oblik smještaja.

Brojni turisti u Dubrovniku, a trenutačno ih je 12 022 ili 10 posto više nego na isti dan 2015. godini, rezultati su koji potvrđuju uspješnost dubrovačke turističke godine, u kojoj očekujemo tijekom predstojećeg vikenda ostvarenje od tri milijuna noćenja, drugi put u povijesti i dvadeset dana ranije nego u 2014.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram