Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2015

EU bilježi oporavak maloprodaje

Prema podacima Eurostata, već dvije godine, odnosno od kolovoza 2013. godine, bilježi se na razini EU kontinuirani trend godišnjeg rasta realnog prometa u trgovini na malo (odjeljak G47)...

Takva kretanja djelomično su rezultat povoljnijih kretanja na tržištu rada, odnosno godišnjeg povećanja zaposlenosti, ali i trenda kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, znatno povoljniji u odnosu na prethodne dvije godine.

Spomenuti dvogodišnji rast maloprodajnog prometa u EU pozitivno se odražava na osobnu potrošnju, kao bitnu komponentu gospodarske aktivnosti (oko 56 % BDP-a), koja u tom razdoblju također raste.

Tako je u kolovozu ove godine realan promet na razini EU, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 2,6 % (u Hrvatskoj 2,5 %) veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Taj je rast prometa rezultat povećanja u većini zemalja EU (podaci za Češku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni) izuzev Belgije, Bugarske, Luksemburga, Austrije i Finske.

U prvih osam mjeseci ove godine, realni je promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio u prosjeku 3 % veći (u Hrvatskoj u prosjeku 3,2 %) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Spomenuti rast prometa rezultat je povećanja u većini zemalja EU (u 21 od ukupno 22 zemlje) izuzev Luksemburga. Realan promet u trgovini na malo u Europskoj je uniji dostigao razinu prometa iz 2008. godine, odnosno u prvih osam mjeseci ove godine promet je u prosjeku 0,3 % veći (u Hrvatskoj u prosjeku 8,9 % manji) u odnosu na prvih osam mjeseci 2008. godine. Najniža razina prometa bilježi se u zemljama s najnepovoljnijim kretanjima na tržištu rada, odnosno u Grčkoj (oko 42 % manja razina prometa u prvih sedam mjeseci) i Španjolskoj (oko 22 % manja razina prometa).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram