Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2015

Italija podigla optužnicu protiv rejting agencije S&P

Talijanski tužitelji podnijeli su tužbe protiv zaposlenika kreditnih agencija koje su srušile kreditni rejting Italije i izjednačile ga s rejtnigom Kazahstana. Pet zaposlenika globalne kreditne rejting agencije Standard & Poor’s i jedan zaposlenik Fitcha optuženi su da su nanijeli nepravednu štetu Italiji svojim ulogama u odlučivanju o kreditnom rejtingu 2011. i 2012., piše Financial Times...

To je najnovija u nizu tužbi koje su podignute protiv najvećih svjetskih kreditnih agencija zbog njihove uloge u financijskoj krizi. Ova se tužba razlikuje od prethodnih jer su osim agencija optuženi i njihovi zaposlenici, iako je s obzirom na proteklo vrijeme, njih nekoliko napustilo agencije i sada radi na drugim radnim mjestima.

Prošle je godine talijanska državna agencija za nadzor bila ismijavana jer je izjavila da može tražiti više od 200 milijardi eura odštete jer S&P nije uzeo u obzir talijansku povijest, umjetnost i krajolik kada im je snižavao rejting. Od 2012. rejting te zemlje je dodatno pao i sada je samo jednu razinu iznad smeća zbog slabog gospodarskog rasta i jednog od najvećih dugova na svijetu.

"Slučaj se temelji na nerazumijevanju naše uloge. Mi podržavamo transparentnost i likvidnost tržišta pružajući neovisno mišljenje temeljem naših javnih i transparentnih metodologija", rekli su iz S&P-a, dodavši da agencija stoji iza ocjene rejtinga Italije, prije i tijekom krize u eurozoni.

"Od početka tvrdimo da ovaj slučaj nema osnove i nastavit ćemo se žestoko braniti", kaže Fitch koji je uvjeren da će na sudu biti oslobođen optužbi, baš kao i njegovi zaposlenici.

Financijska kriza potaknula je rasprave o ulozi rejting agencija, ali većina industrije je uglavnom nepromijenjena. Izdavači obveznica i dalje plaćaju rejtinge, prihodi rastu i tri kompanije dominiraju globalnim tržištem.

U svijetu su podnesene brojne tužbe protiv tih agencija povezane s financijskim krizom, većina ih je odbačena ili povučena, ali ne sve, podsjeća FT navodeći slučaj iz 2012. kada je australski sud odlučio da je S&P prevario ulagače dodijlivši AAA rejting složenim derivatima čija je vrijednost pala.

Početkom godine je S&P platio 1,4 milijardu dolara nagodbe s američkim Ministarstvom pravosuđa koji je vodio tužbe zbog dodijele AAA rejting strukturalnim financijskim proizvodima za američke hipoteke unatoč sve većim rizicima na tržištu nekretnina. U tužbi se navodio dokument u kojem jedan od zaposlenika S&P-a u šali kaže da bi proizvodi dobili rejting i da su ih “napravile krave”.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram