Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2015

Lalovac: EU na strani banaka u slučaju "franak", ali ništa neočekivano...

Na sastanku ministara financija u Luxemburgu bilo je riječi i o hrvatskom zakonu o konverziji kredita u švicarskim francima. Komisija i Europska središnja banka trebale su iznijeti svoju analizu zakona i utvrditi dali se radi o kršenju pravnih propisa Unije o slobodi kretanja kapitala. Komisija je, prema riječima ministra financija Borisa Lalovca, iznijela svoje mišljenje koje je blisko mišljenju Hrvatske udruge banka, što ga, kaže, nije iznenadilo. Ministar je iznio svoje argumente i vjeruje da je obranio interese hrvatskih građana...

"Povjerenik Hill je iznio mišljenja koja smo već čuli. Ta mišljenja su vrlo bliska mišljenjima Udruge hrvatskih banaka. Iznijeli su s njihove strane viđenja i određene sumnje u taj zakon. Ništa neočekivano", rekao je Lalovac.

Istaknuo je kako će Europska komisija još raditi analizu zakona. Mi smo rekli da ćemo im dati sve moguće materijale i dokumente i da ćemo pomoći i objasniti u kakvoj teškoj situaciji se nalaze hrvatski građani i očekujemo da će u konačnici stati na stranu hrvatskih građana. Prema zakonu o zaštiti potrošača, da je Hrvatska prije 10 godina bila članica EU, ovakav model financiranja nebi bio moguć, istaknuo je Lalovac.

Rekao je kako je izričito pitao austrijskog ministra financija Hansa Joerga Schellinga kako je moguće da su austrijska regulatorna tijela zabranila taj proizvod u Austriji, a onda kada je zabranjen su se okrenuli Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

Ministar je rekao i da je argumentirano odgovorio na sve upite sto ih je EK iznijela prema Hrvatskoj i da smo u konačnici pokazali da možemo braniti hrvatske građane te da su oni na prvom mjestu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram