Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2015

Hrvatsku u prvih 8 mjeseci posjetilo 11,6 milijuna turista

U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 11,6 milijuna turističkih dolazaka u Hrvatsku i gotovo 60 milijuna turističkih noćenja, što je 9,2%, odnosno 7,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i predstavlja novu rekordnu razinu turističkih dolazaka i noćenja. Povoljnija turistička kretanja fizičkih pokazatelja strukturno su rezultat porasta kod domaćih i stranih turista s time da domaći turisti ostvaruju nešto bržu dinamiku rasta dolazaka i noćenja u odnosu na strane turiste...

U kolovozu ove godine zabilježeno je 3,87 milijuna turističkih dolazaka i 23,7 milijuna turističkih noćenja, što je 7,1%, odnosno 5,5% više u odnosu na isti mjesec lani. Pritom se kod domaćih turista bilježi brža dinamika rasta noćenja (8,5%) u odnosu na strane turiste (5,3%), ali je kod stranih turista zabilježena brža dinamika (7,1%) dolazaka u odnosu na domaće turiste (6,9%).

Navedenih nekoliko podataka rekordni su, odnosno u kolovozu ove godine ostvarena je rekordna razina turističkih dolazaka i noćenja, najbrža dinamika rasta ukupnih noćenja još od 2011. godine (kada je stopa iznosila 6,5%), najbrža dinamika rasta dolazaka domaćih turista još od 2007. godine (9%) i rekordna dinamika rasta noćenja domaćih turista još od 2006. godine (8,7%).

Dinamičan rast fizičkih pokazatelja domaćih turista djelomično je rezultat niske baze (koju su stvorila višegodišnja negativna kretanja tog pokazatelja) i blagoga realnog povećanja neto plaća. Rekordna razina ukupnih fizičkih pokazatelja rezultat je, prije svega, povoljnijih kretanja stranih turista koji unazad nekoliko godina ostvaruju rast u broju noćenja. Povoljnija kretanja stranih turista najvećim su dijelom rezultat zabilježenih povećanja kod turista iz zemalja Europske unije koja predstavlja najznačajnije emitivno tržište za hrvatski turizam. Povećana aktivnost turista iz EU djelomično se može povezati s povoljnijim gospodarskim prilikama u Europskoj uniji.

Godišnji rast fizičkih pokazatelja u kolovozu, nastavak je kontinuiranoga uzlaznog trenda koji je započet još prošle godine, odnosno kod turističkih dolazaka od travnja, a kod noćenja od prosinca prošle godine bilježi se kontinuirani trend rasta. Uz poznate podatke za prvih osam mjeseci, kada se obično ostvari nešto više od 80 % noćenja cijele godine, izvjesno je da će na razini ove godine biti ostvaren realan rast turističkih noćenja od oko 7%.

„Ostvareni devizni prihod od turizma u prošloj godini kretao se na razini oko 17,3% BDP-a, po čemu je Hrvatska vodeća u EU, a iza nas slijede otočne države Malta i Cipar. Takav pokazatelj sugerira visoku ovisnost gospodarstva o turizmu i upućuje na nedovoljno diverzificiranu gospodarsku strukturu Hrvatske“, komentira Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram