Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2015

Turistički iznajmljivači imaju ključnu ulogu u razvoju hrvatske turističke ponude

„U Hrvatskoj postoji 67 tisuća privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50 posto. Hrvatska gospodarska komora je osluškivala potrebe gospodarstva i prepoznala značaj tog mikro-poduzetništva u turizmu te prošle godine pokrenula 1. Forum obiteljskog smještaja koji je ove godine dobio i međunarodni karakter“, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije na otvorenju 2. Foruma obiteljskog smještaja (FOS) koji se 12. i 13. listopada održava u hotelu Valamar Diamant u Poreču...

Prvi dan FOS-a okupio je više od 900 sudionika, a do kraja Foruma očekuje se i više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske, uglavnom privatnih iznajmljivača, ali i proizvođača proizvoda i usluga za turizam. Na tom međunarodnom skupu sudjeluju i turistički stručnjaci iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske.

Govoreći o prošlogodišnjem FOS-u, Zaher je rekao kako je od tada do danas realizirano više od 25 skupova za obiteljski smještaj u svim regijama Hrvatske, kojima je nazočilo približno 3.500 sudionika. „To samo ukazuje na činjenicu kako ne postoji takva snaga u hrvatskom gospodarstvu kao što su to iznajmljivači“, kazao je Zaher. Osim toga, današnji trendovi u turizmu i gospodarstvu daju poticaj daljnjem razvoju obiteljskog smještaja i obiteljskom vođenju turističkih objekata i usluga, a primjer je „sharing economy“.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić naglasio je pak kako je ovogodišnja turistička sezona bila vrlo uspješna za Poreč i okolicu i to ne samo po turističkim rezultatima nego i po visini investicija.

Podsjetio je i kako je u potpunosti rekonstruiran otočić Sveti Nikola u turističke svrhe, a ove je godine otvoren i zabavni aquapark. „U Poreču je ove godine ostvareno više od tri milijuna noćenja, a u cijeloj okolici koja obuhvaća i susjedna mjesta čak 7,5 milijuna noćenja“, istaknuo je Štifanić dodavši kako Poreč s okolicom u ukupnom turističkom prometu Hrvatske sudjeluje s deset posto.

Osim toga, u Poreču se nalazi deset tisuća kreveta u obiteljskom smještaju u kojima je zabilježeno 722 tisuće noćenja što je 11 posto više nego prošle godine.

Na otvorenju FOS-a govorio je i Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji je naglasio kako „iza svake ostvarene brojke u ovoj godini stoji jedna obitelj“. Pritom je istaknuo najnovije statističke podatke o tome kako je u obiteljskom smještaju do kraja rujna ove godine zabilježeno pet milijuna turističkih dolazaka te ostvareno oko 30 milijuna noćenja.

„Svaka godina je drukčija, a ponoviti ovako dobre brojke neće biti jednostavno pa ćemo u sljedećoj godini svi zajedno trebati uložiti mnogo truda i maštovitosti“, rekao je Ivičić. No, podsjetio je kako se ti rezultati ostvaruju uglavnom u srpnju i kolovozu, a privatni smještaj ima sve mogućnosti i kvalitete za prihvat gostiju i u ostalim mjesecima tj. u razdoblju pred i posezone.

Da je obiteljski smještaj važan dio hrvatskog turizma mišljenja je i Davor Ižaković, pomoćnik ministra turizma koji je rekao kako je to ministarstvo s 14 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstava ove godine financiralo izgradnju 399 bazena u tom obliku smještaja. Osim toga, uvedene su i dvije nove kategorizacije – difuzni i integralni hotel, a sve s ciljem umrežavanja privatnog smještaja te na koncu i veće financijske dobiti. Govoreći o važnosti obiteljskog smještaja, Nada Prodan Mraković, pročelnica za turizam u Istarskoj županiji je rekla kako će u sljedećem razdoblju Upravni odjel za turizam Istarske županije svoje poslovanje uglavnom usmjeriti na poboljšanje rada obiteljskog smještaja.

Pritom je pozvala sve privatne iznajmljivače u Istri na suradnju s tom institucijom. Pozdravljajući privatne iznajmljivače na FOS-u izaslanica Predsjednice RH Gordana Deranja je naglasila kako je turizam jedna od najvažnijih, a u ovom trenutku možda i najvažnija hrvatska gospodarska grana. Pritom je istaknula kako su u privatnom iznajmljivanju dvije trećine žene. „Konkurencija u turizmu nam je prilično jaka i zato moramo još više poraditi na unapređenju turizma i obiteljskog smještaja“, rekla je Deranja.

Nakon svečanog otvorenja održao se međunarodni panel pod nazivom „Obiteljski smještaj i trendovi u turizmu“. Na tom je panelu, među ostalim sudjelovao i Pantazis Pastras, grčki konzultant za obiteljski smještaj. On je istaknuo kako u toj zemlji još uvijek ne postoji udruga koja okuplja privatne iznajmljivače. Napomenuo je kako je prema najnovijim podacima vidljivo da Grčka od turizma ostvaruje 1,5 milijardi eura prihoda. Pastras je govorio o problemima s kojima se suočavaju grčki privatni iznajmljivači, pa je tako istaknuo primjer kako vlasnik nekog privatnog turističkog objekta ne može taj objekt iznajmiti gostu na manje od 30 dana, ako za to nema dozvolu. S druge pak strane, u Grčkoj postoji i veliki broj ljudi koji više ne mogu održavati svoje objekte, pa se postavlja pitanje što će biti s tim objektima u budućnosti.

Uspoređujući odnose u hrvatskom i grčkom privatnom i obiteljskom smještaju, Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK je rekao kako je Grčka jaka turistička destinacija i ostvaruje veliki turistički promet, ali u Hrvatskoj postoji bolji model organiziranog turističkog smještaja. Podsjetio je kako su začeci našeg turizma bili upravo u obiteljskom smještaju i to u raznim vrstama prenoćišta, a tek kasnije se turizam razvio u hotelima. S njim se složio i Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), ali je naglasio kako ipak postoji kompleksna situacija zbog razjedinjenosti obiteljskog smještaja i velikog broja malih smještajnih jedinica. Dodao je kako je bitna suradnja hrvatskih putničkih agencija i turoperatora s privatnim iznajmljivačima. Kako bi se unaprijedio obiteljski smještaj u Hrvatskoj, Pinezić je rekao kako još više trebaju surađivati proizvođači i pružatelji raznih usluga s vlasnicima obiteljskog smještaja.

Na FOS-u su izneseni i rezultati istraživanja pod nazivom „Iznajmljivači i digitalne tehnologije“ koje je proveo Ekonomski fakultet u Osijeku te „Iznajmljivači 2015“ koje je provela Fina u suradnji s HGK. Prema rezultatima tih istraživanja može se zaključiti kako je 45,5 posto privatnih iznajmljivača završilo višu školu ili fakultet što znači da su vjerojatno informatički pismeni. No, ipak postoji još dovoljno prostora za unapređenje e-marketinga u njihovom poslovanju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram