Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2015

Značajno usporavanje oporavka maloprodajnog sektora

Od prosinca prošle godine bilježi se trend godišnjeg rasta nominalnog prometa. Tako je u kolovozu ove godine promet u trgovini na malo, prema izvornim podacima, nominalno bio 0,1 %, a realno 1,1 % veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Izuzev toga što je riječ o sporoj dinamici kretanja s obzirom na rekordne fizičke pokazatelje u turizmu, to je i najsporija dinamika ovogodišnjeg rasta nominalnog i realnog prometa...

Strukturno gledano, takva su kretanja rezultat zabilježenog godišnjeg rasta prometa u četiri trgovačke struke te pada koji je zabilježen u njih šest.

S obzirom na udio u strukturi prometa, najveći je utjecaj na kretanja u kolovozu imao rast prometa od 6,5 % i to u trgovačkoj struci „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ koji je činio 42,6 % ukupnog nominalnog prometa i pad prometa od 9,4 % u struci „motorna goriva i maziva“ (20,5 % ukupnog nominalnog prometa). Rast prometa u struci „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ djelomično je rezultat niske baze (u kolovozu prošle godine zabilježen pad od 1 %), dok je pad u struci „motorna goriva i maziva“ djelomično rezultat pada cijena goriva.

Najveći godišnji rast, već jedanaesti mjesec zaredom, bilježi se u trgovačkoj struci „audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo“, a u kolovozu je taj rast iznosio 7 % s udjelom prometa od 6,5 % u ukupnom nominalnom prometu.

Nadalje, godišnji je rast zabilježen i u strukama „ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi“ (tri mjeseca rast) 2 % i „tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi“ (rast od travnja ove godine) 1,4 %.

Godišnji pad nominalnog prometa u kolovozu zabilježen je, izuzev spomenutog, i u strukama „ostala trgovina na malo izvan prodavaonica“ (prekinut tromjesečni trend rasta) -6,9 %, „ostale nespecijalizirane prodavaonice“ (dva mjeseca trend pada) -5,6 %, „specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama“ -5 % (od travnja kontinuirani pad), „računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama“ -2,6 % (četiri mjeseca kontinuirani pad) i „motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi“ (oscilatorna kretanja) -0,6 %.

U prvih osam mjeseci ove godine nominalni promet bio je 1,3 % veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takva kretanja rezultat su povećanja prometa u pet struka: „audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo“ 11,3 %, „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ 5,1 %, „ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi“ 3 %, „ostale nespecijalizirane prodavaonice“ 2,6 % i „tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi“ 1 %.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Trend rasta maloprodajnog prometa, koji traje posljednjih deset mjeseci, nastavlja se u kolovozu. No dinamika nominalnog i realnog rasta u tom je mjesecu znatno sporija u odnosu na promatrano razdoblje što nije očekivano s obzirom na to da je istodobno ostvaren visok rast u turizmu te da je baza prošlogodišnjeg prometa niska.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram