Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2015

Evo koja je trenutno najinovativnija tvrtka u Hrvatskoj

Pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas su u Ministarstvu gospodarstva drugu godinu zaredom uručili godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2014. godinu. Prestižnu nagradu ove godine dobila je tvrtka Altpro iz Odre za inovaciju „Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“...

Riječ je o visokotehnološkoj inovaciji koja povećava sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima i može se primjenjivati u čitavom svijetu. Razvijena je, projektirana i proizvedena u Hrvatskoj, a njenu proizvodnju pokrenuo je direktor tvrtke Altpro i sam inovator Zvonimir Viduka.

„Uređaj je namijenjen za instalaciju na postojeće nezaštićene željezničko-cestovne prijelaze ili buduće prijelaze bez signalne infrastrukture i to je trenutno najkompletnije certificirano rješenje za najvišu definiranu razinu sigurnosti SIL4 za sigurnosne željezničke proizvode na svijetu“, kaže Viduka.

Prepoznali su to i kupci pa se ova hrvatska inovacija osim kod nas, koristi već i u Austriji, Slovačkoj, BiH, Kini, Indoneziji i Južnoafričkoj Republici. „Zahvaljujući ovom proizvodu i njegovoj komercijalizaciji povećali smo znatno promet, izvoz i broj zaposlenih. Uspjeli smo dobiti velike natječaje u Hrvatskoj, Južnoafričkoj Republici i Indoneziji, a kroz natječaje i potrebe naših svjetskih partnera i integratora imamo velike izglede za skore isporuke u Čile, Rumunjsku, Kosovo, Srbiju, Albaniju, Uzbekistan, Zambiju, Francusku, Kongo, Egipat, Zimbabve, Tajland, Bangladeš, Indiju i Australiju“ najavljuje Viduka.

Tržišni uspjeh ovog jedinstvenog sustava rezultirat će i novom investicijom tvrtke Altpro vrijednom tri milijuna eura i to u novi elektronički razvojni centar za vozila u Odri. Planiraju ga otvoriti već sredinom 2016. godine, čime će u naredne tri godine otvoriti i novih 75 radnih mjesta.

Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC 23 samo je jedna u nizu inovacija tvrtke Altpro, inače i jednog od prvih hrvatskih start-upova izraslih iz zagrebačkog Tehnološkog parka. Ovaj proizvod je dobitnik GRAN PRIX ARCA te nagrada sa sajmova inovacija širom svijeta. U proteklih 21 godinu koliko posluju, razvili su više od 900 proizvoda koje izvoze na šest kontinenata. Sektorska analiza EU-a svrstala ih je među 22 globalna lidera u proizvodnji signalno-sigurnosne opreme i to uz bok kompanijama poput Siemensa, Bombardiera i Toshibe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram