Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2015

Vipnet u prvih devet mjeseci bilježi pad ukupnih prihoda od 2,7 posto

U prvih devet mjeseci Vipnet stabilizira sve ključne financijske pokazatelje. Ukupni prihodi smanjeni su za 2.7 posto i iznose 274.7 milijuna eura, prvenstveno zbog slabije prodaje mobilnih uređaja i prihoda od interkonekcije, ali oba segmenta imaju niske margine s minimalnim utjecajem na EBITDA-u...

U prvih devet mjeseci EBITDA je smanjena za 9.2% i iznosi 67.2 milijuna eura prvenstveno zbog tri puta većih naknada za uporabu radijske frekvencije uvedenih 2014. godine. Međutim, ako promatramo zasebno treći kvartal, EBITDA je u odnosu na isto razdoblje rani porasla za 0,1 posto zahvaljujući boljem tržišnom nastupu i pozitivnim učincima transformacije kompanije, navodi se u priopćenju.

Iako je ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži u prvih devet mjeseci manji za 1 posto te iznosi 1,8 milijuna, mobilni prihodi bez interkonekcije u prvih su devet mjeseci porasli za 2,1 posto. Broj pretplatnika povećan je za 2,9 posto, dok je prosječan prihod po korisniku (ARPU) povećan za 3,1 posto i iznosi 11,8 eura.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih devet mjeseci porastao je na 273,5 tisuća, što je 28,8 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2014. godine. Istovremeno, u prvih devet mjeseci prosječni prihod po liniji (ARPL) povećan je za 2,5 posto i iznosi 21,9 eura. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na isto razdoblje lani porastao je na 48,2 posto, dok je broj fiksnih glasovnih linija porastao za 35,5 posto. S kombinacijom kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario porast broja TV korisnika za 14,6 posto. Sveukupno, u prvih devet mjeseci Vipnet bilježi porast prihoda u fiksnom segmentu za 17,9 posto.

U prvih devet mjeseci 2015. godine Vipnet je investirao 34,7 milijuna eura, uglavnom u širenje mreža nove generacije u mobilnom i fiksnom segmentu.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, ističe se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram