Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2015

Vučić: Hrvatska mora otvoriti prostor srbijanskim tvrtkama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je inicijativu za pokretanje dijaloga kako bi se Hrvatska otvorila za srpske tvrtke i proizvode, piše Tanjug. Predsjednik Privredne Komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je za Tanjug da u posljednja dva mjeseca komora vodi intenzivniji dijalog s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) na rješavanju problema male prisutnosti srpskih brendova na hrvatskim policama, prije svega na otklanjanju necarinskih barijera. U PKS preciziraju da se pod necarinskim barijerama podrazumijeva komplicirana zakonska regulativa, preveliki broj dozvola i suglasnosti koje treba osigurati...

Kao probleme navode i otežanu registraciju lijekova i proizvoda za zaštitu bilja iz Srbije te prisutnu negativna percepcija proizvoda iz Srbije na hrvatskom tržištu.

Čadež se osvrnuo i na problem većeg prisustva hrvatskih brendova na srpskom policama te je rekao da je potreban dijalog s trgovačkim lancima kako bi se srpskim brendovima omogućio bolji plasman.

Naime, tri velika trgovačka lanca koja posluju u Srbiji - Idea, Mercator i Roda - u vlasništvu su Agrokora. Pojedini menadžeri poznatih srpskih brendova tvrde da im je vrlo otežano prisustvo ne samo na hrvatskim policama u Konzumu koji je također u vlasništvu Agrokora, već i na policama ovog lanca u Srbiji.

U tom kontekstu je i premijer Vučić rekao da Srbija "nema ništa protiv Jane, Jamnice, i drugih kompanija, ali je srpski Knjaz Miloš negdje u ćošku", te se u Srbiji manje prodaje, a u Hrvatskoj se uopće i ne prodaje.

Iz Agrokora kažu da tvrtke koje posluju u njihovom sastavu, a koje su iz Srbije, više izvoze u Hrvatsku, nego što u Srbiju uvezu iz Hrvatske.

"Četiri srpske tvrtke iz našeg portfelja izvezle su iz Srbije robu u vrijednosti tri puta većoj nego što je uvezeno robe iz Hrvatske i za to postoji službena dokumentacija", kažu za Tanjug u Agrokoru.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK Božica Marković kaže da ne vidi nikakve formalne prepreke po pitanju trgovine, jer su trgovinski odnosi dvije zemlje ranije bili regulirani kroz CEFTA sporazum.

U Srbiji, prema procjeni PKS-a, trenutno djeluje oko 280 hrvatskih tvrtki tako što imaju svoje tvrtke ili predstavništva, među kojima su najznačajnije Agrokor, Nexe grupa, Atlantic grupa, Vindija, TDR Rovinj, Kraš, Podravka, Croatia osiguranje, Cedevita ....

Ukupna vrijednost hrvatskih investicija u Srbiji, prema podacima Hrvatske narodne banke iznosi oko 680 milijuna eura, dok je iznos srpskih ulaganja u Hrvatskoj, prema procjenama, najmanje deset puta manji. Trgovinska razmjena između Srbije i Hrvatske je od siječnja do kolovoza u odnosu na isto razdoblje lani, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, više išla u korist Srbije jer je izvoz u Hrvatsku porastao za oko 18 posto, a uvoz porastao za oko 14 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram