Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2015

Niske cijene nafte nose velike probleme za Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija bi, zbog niskih cijena nafte na svjetskom tržištu, mogla u roku od pet godina ostati bez novca potrebnog za financiranje državne potrošnje, ako vlada ne promijeni dosadašnju politiku i smanji deficit, procjenjuje Međunarodni monetarni fond...

Sličnu sudbinu mogli bi imati Bahrein i Oman, dok su Kuvajt i Katar u povoljnijoj situaciji jer bi njihova financijska imovina mogla biti dostatna za daljnjih 20 godina.

Saudijske vlasti imaju u planu smanjenje potrošnje, ali smatraju da je njihovo gospodarstvo dovoljno snažno da može izdržati nisku cijenu nafte.

No, MMF smatra da mjere koje se planiraju nisu dovoljno snažne da bi u srednjem roku uravnotežile državne financije.

Pad cijena nafte, koja čini 80 posto prihoda Saudijske Arabije prisilio je vlasti da odgode projekte, te po prvi puta od 2007. krenu u zaduživanje izdavanjem obveznica.

MMF procjenjuje da bi proračunski manjak ove godine mogao iznositi 20 posto BDP-a, a za sljedeću godinu procjena je da će iznositi 19,4 posto BDP-a.

Neto inozemna imovina Saudijske Arabije pala je na 654,5 milijardi dolara, a zaduženje im je prošle godine bilo vrlo nisko - ispod 2 posto BDP-a. No, MMF procjenjuje da će doći do snažnog rasta zaduživanja te procjenjuju da će dug 2016. porasti na 17 posto BDP-a.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram