Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2015

Hrvatski potrošači ponovno pesimistični

Prema posljednjim podacima iz mjesečne Ankete o pouzdanju potrošača koje je objavio HNB, u rujnu je zabilježeno pogoršanje kretanja indeksa pouzdanja potrošača (IPP) i indeksa očekivanja potrošača (IOP) dok je indeks raspoloženja potrošača (IRP) zabilježio stagnaciju...

Tako se u rujnu kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) zabilježio pogoršanje za 2,7 indeksna boda spustivši se s -4,9 u kolovozu na -7,6 u rujnu. Mjesečno pogoršanje indeksa ukazuje na pad očekivanja u svezi s financijskom situacijom unutar kućanstva te ekonomskom situacijom u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci. IOP tako odražava višu razinu pesimističnih očekivanja koja bi mogla biti posljedica gubljenja sezonskog zaposlenja Promatrano u odnosu na rujan 2014. godine pokazatelj i dalje pokazuje godišnje poboljšanje za 14,9 indeksnih bodova.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP), koji pored sastavnica IOP-a sadrži i procjenu kretanja broja nezaposlenih te procjenu mogućnosti osobne štednje u narednih 12 mjeseci, zabilježio je u promatranom mjesecu razinu od -21,5. Iako je navedena razina niža za 1,6 indeksnih bodova u odnosu na kolovoz na godišnjoj razini indeks pokazuje poboljšanje za 13,3 indeksnih bodova. Osim već spomenutih pogoršanja sastavnica IOP-a mjesečno pogoršanje indeksa pouzdanja potrošača posljedica je pesimističnih očekivanja glede budućih kretanja na tržištu rada odnosno kretanja broja nezaposlenih (pogoršanje za 2,7 indeksna boda). Snažnije pogoršanje ovog indeksa ublažila su pozitivnija očekivanja glede mogućnosti štednje (porast indeksa odgovora za 1,8 indeksnih bodova).

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) je u rujnu zabilježio mjesečnu stagnaciju na 26,3 indeksna boda. Potrošači su umanjili svoja očekivanja glede mogućnosti kupnje trajnih dobara što ne iznenađuje obzirom da se prema njihovim odgovorima financijska situacija u kućanstvima u proteklih 12 mjeseci pogoršala (oba indeksa odgovara na mjesečnoj razini bilježe pad od 2,6 indeksnih bodova dok su na godišnjoj razini porasla 5,7 odnosno 9,7 indeksnih bodova). Suprotno takvim očekivanjima indeks odgovora o tome kako se tijekom posljednjih 12 mjeseci promijenila ukupna ekonomska situacija u Hrvatskoj, zabilježio je mjesečno poboljšanje za 5,1 indeksna boda. Promatrano odnosu na isti mjesec prošle godine indeks pokazuje poboljšanje za 15,8 indeksnih bodova, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram