Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2015

Jesen stiže na HZZ: Rujan donio rast broja nezaposlenih

Prema posljednjim podacima koje je objavio HZZ ukupan broj nezaposlenih krajem rujna iznosio je 259.459 što je 2.711 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu (1,1%). Iako je na mjesečnoj razini broj nezaposlenih porastao, usporedba na godišnjoj razini pokazuje da je ovogodišnji rujan zabilježio 10,7% manje nezaposlenih nego isti mjesec prošle godine, odnosno 31.125 osoba. No iako je godišnji pad broja nezaposlenih značajan, broj zaposlenih u rujnu ove godine u odnosu na rujan 2008. godine je za 37.242 osoba viši, odnosno 16,8%...

Nakon vrhunca turističke sezone u kolovozu mjesec rujan uobičajeno pokazuje karakteristično sezonsko povećanja broja nezaposlenih osoba te značajni pad udjela sezonskih poslova u objavljenim slobodnim radnim mjestima. Tako je udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima pao sa 6,1% u kolovozu na svega 1,3% u rujnu.

U odnosu na prethodni mjesec, u rujnu se broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih povećao u odnosu na kolovoz za 12.486 osoba te iznosi 31.319 osoba. Iako je zabilježen mjesečni porast taj broj u odnosu na rujan prošle godine niži za 3,7% odnosno 1.198 osoba, što bih moglo ukazivati na blago produljenje turističke sezone.

S druge strane u odnosu na prethodni mjesec u rujnu se broj izašlih iz evidencije nezaposlenih povećao s 8.529 na 28.608. Ipak broj izašlih iz evidencije je za 10,1% niži nego u istom razdoblju 2014. godine. U istom mjesecu broj novo zaposlenih na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti je u odnosu na kolovoz porastao za 6.002 osobe, te iznosi 18.772, dok se gotovo 34,3% osoba izašlih iz evidencije odnosi se na one koji su brisani iz evidencije uslijed nepridržavanja zakonskih odredbi, zbog izlaza iz obuhvata definicije radne snage i ostalih sličnih razloga.

Podaci i dalje pokazuju poznate probleme na tržištu rada. Prema dobnoj strukturi nezaposlenih osoba u rujnu, 53% ukupno nezaposlenih osoba nalazi u dobnom razredu između 20-45 godina starosti što zajedno s nepoželjnom obrazovnom strukturom nezaposlenih osoba i dugotrajnom nezaposlenošću (52% nezaposlenih) predstavlja najveće probleme na hrvatskom tržištu rada. Naime, podaci za rujan pokazuju da preko 60% nezaposlenih osoba ima tek završenu srednju školu dok je 20% nezaposlenih sa završenom osnovnom školom. Također relativno visok udio od 14% nezaposlenih s akademskim stupnjem obrazovanja odražava razlike između potreba na tržištu rada u odnosu na tražene profile radnika od strane poslodavaca.

"S obzirom na navedene nedostatke na tržištu rada i pomanjkanje snažnijeg rasta gospodarske aktivnosti, ni u narednom razdoblju ne očekujemo snažnije promjene na tržištu rada. S druge strane broj nezaposlenih bi mogao u narednom razdoblju bilježiti uobičajene mjesečne stope rasta, koje bi trebale biti prekinute tek novim zapošljavanjem u pripremi sljedeće turističke sezone", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram