Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2015

Nenad Bakić: Bilo bi dobro da politika prestane uništavati radna mjesta

U predizbornom vremenu, predizborna obećanja, a rast zaposlenosti jedno je od ključnih koji stranke ističu. Je li rast zaposlenosti u Hrvatskoj bajka ili realnost? Politička floskula ili utemeljen plan? Kako do rasta zaposlenosti i koje preduvjete treba ispuniti u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali su dr. sc. Zoran Aralica (Ekonomski institut u Zagrebu), Josip Juratović (zastupnik SPD-a u Bundestagu), Gordana Deranja (predsjednica HUP-a) i Nenad Bakić (poduzetnik investitor)...

Gordana Deranja sa stajališta poslodavca rekla je kako u ovom trenutku nedostaje kvalificirane radne snage i k tome je Zakon o radu, po njoj, nedovoljno fleksibilan. Podsjetila je da su 2005. i 2006. upozoravali na neusklađenost obrazovnog sustava, a danas se vide posljedice statusa quo u tom sektoru.

"Tražimo reformu i da se promjene obrazovni programi, posebno u srednjim strukovnim školama", istaknula je Deranja.

"Temelj problema je struktura, problem treba kontinuirano rješavati", naglasio je Zoran Aralica i rekao kako se tek članstvom u Europskoj uniji pokušava analitički pristupiti problemu razlike između obrazovanja i potreba realnog sektora. Naglasio je kako trendovi poput pada zaposlenosti, postoje već tridesetak godina, a BDP je realno rastao od 1980. godine – 0,3%.

"Političari će najviše obećavati radnih mjesta, no politika ne stvara radna mjesta – ona može prestati uništavati radna mjesta", oštro je rekao Nenad Bakić. Ukazao je na dug hrvatskih tvrtki koje na jednu kunu kapitala imaju čak dvije kune duga, dvostruko više nego od američkih, čiji je dug ionako jeftiniji.

Josip Juratović nadovezao se kako politika stvara okvire za razvoj i stvaranje radnih mjesta. Ukazao je na primjer dualnog obrazovanja u Njemačkoj i kako je osobno paralelno išao u strukovnu srednju školu i paralelno radio u poduzeću koje ga je kasnije kao budućeg zaposlenika imalo prilike i upoznati. Što se tiče organiziranja, to je društveni aspekt u kojem politika stvara okvire, zaključio je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram