Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2015

Državna banka, a tako profitabilna: HPB ostvario rekordnu neto dobit!

Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine operativnu dobit od 258 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 106,8 milijuna kuna, što je najviši iznos u povijesti te banke...

Operativna dobit banke HPB-a za prvih devet ovogodišnjih mjeseci viša je za 9,5 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je neto dobit ove godine ostvarena nakon više od 400 milijuna kuna gubitka iskazanog u istom razdoblju lani.

Nakon povećanja kapitala u lipnju pretvaranjem hibridnih instrumenata u dionički kapital u iznosu od 252 milijuna kuna, HPB je emisijom nove serije dionica povećava kapital za dodatnih 550 milijuna kuna te ukupni kapital sada iznosi 1,7 milijardi kuna. Istodobno, za rezerviranja je izdvojeno 149 milijuna kuna, a pokrivenost loših kredita povećana je s prošlogodišnjih 53 na 63 posto krajem rujna ove godine. Povećanjem kapitala, kao i optimizacijom izloženosti rizicima, HPB je dostigao stopu adekvatnosti kapitala od 16,5 posto, što je za 2,5 postotna boda više u odnosu na regulatorno propisanu stopu.

Za iduću godinu najavljen je zajednički projekt s Hrvatskom poštom  s ciljem razvoja najvećeg prodajnog kanala bankarskih proizvoda u Hrvatskoj kroz povećanje ponude proizvoda HPB-a u prodajnoj mreži Pošte.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram