Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2015

Rusi zbog krize odustaju od kupovine skupih nekretnina u inozemstvu

Rusi sada troše dvostruko manje novca za kupovinu nekretnina u inozemstvu. Prema podacima Središnje banke, u drugom kvartalu 2015. godine potrošeno je 229 milijuna dolara, što je manje nego 2014. godine u istom razdoblju...

Najveće agencije za trgovinu nekretninama s kojima smo kontaktirali potvrđuju da je potražnja sve manja. Kako navodi agencija Knight Frank, nekretnine u inozemstvu ove godine su za 30% manje tražene nego prošle godine. Agencija Kalinka Group ističe da postoji gradacija u opadanju zanimanja. Naime, znatno manje se kupuju jeftiniji objekti (za 30-60%, u ovisnosti o vrsti objekta), dok je potražnja skupih nekretnina opala samo za 15%.

Kriza je prisilila građane Rusije da bolje razmisle prije nego što kupe nekretninu u inozemstvu. Sada se oni prije svega zanimaju za objekte koji se mogu iskoristiti kao investicija (na primjer, izdati u zakup). To su mjesta za parking, sobe u hotelima, stanovi za izdavanje, studentski apartmani i poslovni prostor.

Kupovina orijentirana na investicije uglavnom je usmjerena na Europu, gdje su cijene nekretnina prestale rasti. „Sada dobivamo daleko manje narudžba u „suhom centru” europskih glavnih gradova – Londona, Madrida, Pariza, Berlina ili Beča. Sada je oko 70% narudžba vezano za nekretnine koje mogu sačuvati kapital ili donijeti prihode“, kaže Marina Kuzmina, direktor za inozemne nekretnine u agenciji Knight Frank.

„Pažnju investitora privlače uglavnom stabilna tržišta sa snažnom ekonomijom“, potvrđuje Julija Očinjikova, direktorica odjeljenja za strane nekretnine u agenciji IntermarkSavills. Prema njezinim riječima, kupce pored objekata za izadavanje privlače i nacrti vezani za rekonstrukciju ili novu izgradnju.

Svi tržišni akteri s kojima smo razgovarali ističu da se objekti za dalje investiranje najviše kupuju u Njemačkoj. U toj zemlji su posebno popularne zgrade sa stanovima za izdavanje ili zasebni stanovi. „U ovisnosti o statusu i lokaciji objekta prihod bi mogao iznositi 5-12% na godišnjoj razini“, objašnjava Ekaterina Rumjanceva, predsjednica savjeta direktora kompanije Kalinka Group.

Kada je riječ o zemljama u kojima su Rusi ove godine ipak kupili nekretnine namijenjene za odmor, Grčka je tu izbila među 10 najpopularnijih. Do sada je najpopularnija bila rivijera Španjolske. Na kraju drugog kvartala 2015. godine Rusi su pali na sedmo mjesto liste stranaca rangiranih po broju kupljenih nekretnina u Španjolskoj, o čemu svjedoči statistika lokalne Registracijske službe.

Potražnja nekretnina u Grčkoj i na Cipru porasla je otprilike za 50%, ističe Marina Kuzmina iz agencije Knight Frank. Prema riječima trgovaca nekretninama, u Grčkoj se najviše traže elitni stanovi, jer su oni zbog krize znatno pojeftinili. Otkako je 2009. godine u Grčkoj počela kriza, cijene elitnih nekretnina pale su u prosjeku za 50%, dok su nekretnine srednje i niže klase pojeftinile za 20-30%. „Ranije je vila u Grčkoj koštala oko 20 milijuna eura, a danas zbog krize u ovoj zemlji ona košta 12 milijuna eura“, navodi primjer Kuzmina. Rusi koji ostvaruju prihode u rubljama sada su manje zainteresirani za jeftinije nekretnine, jer im je njihovo održavanje zbog devalvacije sve teže i skuplje.

Većina pravaca u kojima je prethodnih godina bilježen nagli rast zanimanja više nije aktualna. Prema podacima agencije Tranio, broj zahtijeva za kupovinu nekretnina u Bugarskoj tijekom ove godine je četvorostruko manji, a u Hrvatskoj je dvostruko manji nego ranije. Nije bilo nijednog zahtijeva za kupovinu nekretnina u Srbiji.

Egzotični pravci isto nisu više popularni. „Tajland ili Vijetnam, gdje su se Rusi ranije tako voljeli odmarati i kupovati stambeni prostor, danas se ne mogu pohvaliti obiljem ruskih vlasnika“, kaže Igor Indriksons, menadžer za investiranje u nekretnine u agenciji Indriksons. „Azijski aktivi ne mogu biti više konkurencija europskim zbog malih prihoda od nekretnina, a isto zbog ekonomskih problema koje već osjeća i Kina“.

Dvostruko je manji broj i onih koji u SAD-u žele steći nekretnine pogodne za investiranje. Tu je do izražaja došlo nekoliko čimbenika, a jedan od njih je velika udaljenost Amerike i visoki porezi, objašnjavaju trgovci nekretninama. Broj zahtijeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je isto smanjen, ali tamo ih i inače nije bilo mnogo u usporedbi s drugim zemljama, ističu predstavnici agencije Tranio.

Izvor: RBTH

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram