Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2015

Turska gospodarska ofenziva na Balkanu

Turska je 2011. godine imala drugi najveći gospodarski rast na svijetu, odmah poslije Kine. Iznosio je 8 posto. I dok najjače europsko gospodarstvo, njemačko, muči kako održati rast od oko 2 posto, to impresivnije djeluje trenutačni turski rast od 3 posto...

U nastojanju da u idućih osam godina postane jedna od deset najjačih ekonomija svijeta, Turska je krenula u jaku gospodarsku ofenzivu na Balkan, ali i u Afriku i zemlje Latinske Amerike.

S više od 15 milijuna stanovnika, Istanbul je snažno ekonomsko središte zemlje čije gospodarstvo stalno raste. Stručnjaci tvrde da su Turci napravili dobar potez kada su prije desetak godina proveli devalvaciju lire i sanirali banke, piše HRT.

Turska ima pretežno mlado stanovništvo i relativno nisku stopu nezaposlenosti, koju u sljedeće dvije godine planira spustiti s 10 i pol na 8 posto.

Uz stabilizirano gospodarstvo, provođenje političkih i gospodarskih reformi te europske perspektive Turska je napravila i važan iskorak u poboljšanju investicijske klime. U posljednjem desetljeću privukla je 120 milijardi dolara stranih investicija. Sada, pak, sama traži gdje bi mogla investirati.

Turska sebe vidi kao regionalnog lidera čije vrijeme tek dolazi, a većina Turaka priželjkuje članstvo u Europskoj uniji. Iako su u europskoj čekaonici - više od pola stoljeća.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram