Zatvori
Foto: A paper bag full of groceries, surrounded by a panorama of fruits, vegetables, bread, bottled beverages, and canned goods. White background with light drop shadow.
Poslovni Puls
03/11/2015

Rast maloprodaje nastavljen i tijekom rujna

Prema prvim podacima koje je objavio DZS, u rujnu je (prema desezoniranim indeksima) promet u trgovini na malo nominalno stagnirao u odnosu na prethodni mjesec dok je u realnom izrazu zabilježio blagi mjesečni rast od 0,3%...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, realni godišnji rast prometa u trgovini na malo je ubrzao s 0,9% koliko je iznosio u kolovozu na 1,3% u rujnu. U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio pad od 0,3% u odnosu na rujan 2014. godine. Unatoč razmjeno snažnom padu na mjesečnoj razini prema izvornim, neprilagođenim indeksima (13,8% nominalno odnosno 14,1% realno) realni promet u trgovini na malo u rujnu je zabilježio godišnji rast od 1,2%. Potaknut deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene u nominalnom izrazu je ostvario pad od 0,4% u odnosu na isti mjesec lani. Na daljnji rast trgovine na malo upućivala su poboljšanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača. Povećanje raspoloživog dohotka i uspješna turistička sezona dodatni su čimbenici koji podržavaju nastavak oporavka s vrlo niske baze. Osim toga, tijekom rujna i peti mjesec zaredom nastavljen je godišnji rast broja novoregistriranih automobila. Rast trgovine na malo i tijekom rujna implicira u konačnici i solidan rast u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2,3%) što će imati pozitivan doprinos na rast gospodarstva u promatranom tromjesečju.

"Ostaje međutim činjenica da je glavnina prometa u trgovini na malo usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te da vrlo slabo tržište rada ograničava značajniji oporavak trgovine. S obzirom na izostanak snažnije gospodarske aktivnosti i stvaranja novih radnih mjesta, u srednjem roku nije izgledno da će osobna potrošnja biti predvodnik gospodarskog rasta već bi ona trebala slijediti oporavak predvođen inozemnom potražnjom", stoji u zaključku analize RBA.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram