Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2015

Od kineske "petoljetke" imat će koristi cijeli svijet

Kineski 13. petogodišnji plan (2016.-2020.) o nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju neće samo ispuniti svoje zahtjeve razvoja, već će imati i pozitivan utjecaj na ostatak svijeta, izjavili su inozemni stručnjaci...

Dokument, usvojen na Petom plenarnom zasjedanju 18. saziva CK KPK-a koji je završio 29. listopada, postavio je smjernice i ciljeve za idućih pet godina. U njemu su naglašene ideje inovacija, koordinacije, zelenog razvoja, otvaranja i dijeljenja kako bi se ispunili ti ciljevi.

Iduće petogodišnje razdoblje, trinaesto od osnutka nove Kine 1949., u osam predloženih poglavlja je opisano kao odlučno u izgradnji umjereno prosperitetnog društva do 2020.

Uzdizanje Kine i širenje njezinih investicijskih područja donosi nove mogućnosti za razvoj gospodarstava ostalih zemalja, izjavila je Irina Kokushkina, izvanredna profesorica na odjelu svjetskog gospodarstva na ruskom Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu.

U trenutačnim okolnostima, partnerstvo s Kinom bi moglo pozitivno ubrzati gospodarski razvoj velikog broja zemalja u svijetu, dodala je.

Driss Groui, marokanski gospodarski stručnjak i profesor na Poslovnoj školi ESCA u Maroku, za Xinhua je izjavio da je KPK vladajuća stranka sa streteškim uvidom, čiji petogodišnji plan neće samo pomoći Kini da postane gospodarska sila, već će joj pomoći u zauzimanju važnije pozicije u svjetskoj političkoj areni.

Kina je lokomotiva razvoja svjetskog gospodarstva, a njezine gospodarske reforme privlače pozornost međunarodne zajednice kada je riječ o promjenama koje bi se moglo dogoditi u ostalim područjima kineskog društva, izjavio je vodeći ruski sinolog Nikolaj Samooilov, profesor na odsjeku za teoriju društvenog razvoja Azije i Afrike na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu.

"Zdravo kinesko gospodarstvo je od velike važnosti za svijet te će zasigurno promicati korisnu gospodarsku suradnju među zemljama u svijetu.", izjavio je Samoilov.

Samoilov je izjavio da se Peto plenarno zasjedanje 18. saziva CK KPK-a obratilo na niz iznimno važnih razvoja u kineskom društvo te otkrilo nove buduće mogućnosti. Takva su plenarna zasjedanja u posljednjih nekoliko desetljeća igrala važnu ulogu u doprinosu kineskim velikim reformama te su dodavale poticaj kineskom razvoju.

Kina je u posljednjih pet godina doprinosila s oko 40 posto rasta globalnih prihoda, izjavio je James Laurenceson, zamjenk ravnatelja Australsko-kineskog instituta za odnose na Tehnološkom sveučilištu u Sydneyu.

"MMF je predvidio da će kinesko gospodarstvo 2020. biti za 44 posto veće nego sada. To znači da će Kina ostati vodeći izvor svjetskog rasta u idućih pet godina.", izjavio je.

Očekuje se da će kinesko gospodarstvo ostati stabilno unatoč slabom svjetskom gospodarstvu, izjavio je Munene Macharia, zananstvenik i predavač međunarodnih odnosa na Američkom međunarondom sveučilištu u Keniji.

"Budući da je Kina postala gospodarski pokretač svijeta, stimulirano i robusno kinesko gospodarstvo u idućih pet godina će stoga također stimulirati robusnosnt ostalih gospodarstava.", izjavio je profesor.

Štoviše, kineska borba protiv korupcije će biti dobar primjer za afričke zemlje koje imaju problema s istim stvarima, rekao je, izjavivši da bi Kenija i ostale afričke zemlje mogle učiti od kineskih antikorupcijskih napora.

Trinaesti petogodišnji plan naglašava održavanje stabilnog gospodarskog rasta u idućih pet godina, što je važno za Kinu, kao i za ostale zemlje u razvoju, rekao je Mohammed Gahli, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Cadi Ayad u Maroku.

Kina će u budućnosti iskoristiti veći potencijal za suradnju s afričkim zemljama, izjavio je Abdulrahman Mabdur, alžirski stručnjak za međunarodni strateški menadžment.

Očekuje se da će kinesko-afrička suradnja postići veću razinu jer se Kina prema afričkim zemljama odnosi na jednak i uzajamno koristan način, dodao je, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram