Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2015

Odlični turistički rezultati u listopadu

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u listopadu 2015. godine odmaralo se 640 tisuća turista (porast od 3 posto), koji su ostvarili 2 milijuna i sto tisuća noćenja (porast od 5 posto)...

Od toga su strani turisti ostvarili milijun i 837 tisuća noćenja, što predstavlja porast od 4 posto, dok su domaći turisti također ostvarili rast od 5 posto u noćenjima. Najviše noćenja u listopadu bilježimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je ostvareno 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto), odnosno gdje je ostvareno 122 tisuće dolazaka (porast od 9 posto). U Istri je u listopadu zabilježen broj dolazaka od 106 tisuća gostiju (porast od 5 posto), odnosno broj noćenja od 424 tisuće (porast od 5 posto).

Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa 106 tisuća dolazaka (porast od 5 posto) i 378 tisuća noćenja (porast od 4,4 posto). U Zadarskoj županiji ostvareno je 51 tisuća dolazaka (porast od 4,7 posto) te 184 tisuće noćenja (porast od 4 posto), dok se u gradu Zagrebu odmaralo 96 tisuća gostiju (porast od 4 posto), koji su ostvarili 164 tisuće noćenja (porast od 3 posto). Slijede Šibensko-kninska županija s 35 tisuća dolazaka (porast od 1,4 posto) i 130 tisuća noćenja (pad od 4,3 posto), odnosno Ličko-senjska županija s 26 tisuća dolazaka (pad od 5,4 posto) i 33 tisuće noćenja (pad od 17 posto).

U listopadu je najviše ostvarenih dolazaka s tržišta Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, SAD-a, Francuske, Švicarske, Italije, Švedske, Poljske i Koreje.

„Turistički promet u mjesecu listopadu dokaz je da je program „Hrvatska 365“ u potpunosti zaživio te da daje izvrsne rezultate. Dodatno vesele još veći porasti turističkog prometa u prvih deset mjeseci, odnosno činjenica da su u navedenom razdoblju sve jadranske županije, kao i grad Zagreb, u porastu u odnosu na prošlu godinu. Sve to je rezultat mjera u promotivnim aktivnostima, koje su se sustavno i ciljano provodile tijekom prošle i ove godine. Tu je i provedba Strategije razvoja turizma i Strateškog marketinškog plana, kao i značajan porast investicija u hotelski sektor u ovoj godini. S ovom turističkom godinom svakako možemo biti zadovoljni jer smo ostvarili zacrtane ciljeve. Daljnjom primjenom naše turističke strategije te zajedničkim radom javnog i privatnog sektora, u budućnosti možemo postizati još bolje rezultate“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom boravka u Poreču gdje je još jednom svima čestitao na uspješnoj realizaciji turističke godine.

Sezona nikad uspješnija

U razdoblju od siječnja do listopada u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 13 milijuna i 773 tisuće gostiju, koji su ostvarili 77 milijuna i 665 tisuća noćenja, što predstavlja poraste od 8,2 posto u dolascima, odnosno od 6,8 posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine.

„Hrvatska turistička zajednica je nacionalna turistička organizacija koja je zadužena za promociju hrvatskog turizma i svakako mogu reći da sam ponosan na ove rezultate jer su oni, između ostaloga, i rezultat naših aktivnosti. Drago mi je što su se naše najave o dobroj sezoni pokazale točnima. Hrvatski turizam je snažan sektor, a naš turistički proizvod je sve traženiji među svjetskim ljubiteljima putovanja. Pred nama je još gotovo cijeli mjesec studeni, ali i mjesec prosinac u kojem također imamo puno toga za ponuditi našim gostima te sam siguran kako će konačne brojke biti još i bolje“, zaključio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Od siječnja do listopada najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji s 23 milijuna i 413 tisuća noćenja (porast od 6 posto), a u Istri je ostvareno i 3 milijuna i 500 tisuća dolazaka (porast od 8,6 posto).

Odlični rezultati su ostvareni i u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 14 milijuna i 557 tisuća noćenja (porast od 8,6 posto) i 2 milijuna i 562 tisuće dolazaka (porast od 9,3 posto). Na trećem mjestu po ostvarenim noćenjima nalazi se Kvarner s 13 milijuna noćenja (porast od 7,8 posto) te 2 milijuna i 404 tisuće dolazaka (porast od 8,6 posto). Slijede Zadarska županija s 10 milijuna i 662 tisuće noćenja (porast od 6,3 posto) te milijun i 516 tisuća dolazaka (porast od 5,5 posto) i Dubrovačko- neretvanska županija s 6 milijuna i 689 tisuće noćenja (porast od 4,4 posto) te milijun i 468 tisuće dolazaka (porast od 6,8 posto).

U navedenom je razdoblju u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno 5 milijuna i 596 tisuća noćenja (porast od 5,5 posto) te 872 tisuće dolazaka (porast od 5,4 posto), dok je u Ličko-senjskoj županiji ostvareno je 2 milijuna i 182 tisuće noćenja (porast od 8 posto) te 562 tisuće dolazaka (porast od 9,5 posto). U Gradu Zagrebu ostvareno je 1,5 milijun noćenja (porast od 12 posto) i 889 tisuća dolazaka (porast od 12 posto).

Deset najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do listopada po udjelu u noćenjima su: Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska te Mađarska.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram