Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

Gospodarstvenici upozoravaju (novu) Vladu: Ne smijemo gubiti vrijeme!

Gospodarstvenici su oko rezultata izbora jednoglasni - Hrvatska nema vremena za čekanje. Važno je što prije sastaviti Vladu kako bi što prije započelo suočavanje s brojnim problemima...

Kad se ugase svjetla pozornice, političare očekuje surova gospodarska realnost. Pad zaposlenosti, zaduženost od 87 posto BDP-a, život na dug. Za poduzetnike nema dvojbe što bi buduća Vlada prvo trebala učiniti.

Bernarda Cecelja, poduzetnica iz Nedelišća, smatra kako su ključni potezi "smanjenje poreza, porezne olakšice, smanjenje kamata, devalvacija kune i obrazovanje kadrova prema potrebama gospodarstva", javlja HRT.

Istraživanja pokazuju kako su od 20 županija samo tri samoodržive. Reforma lokalne samouprave značila bi za neke i rezanja visokih plaća i službenih kartica.

"Mi kao poslodavci tražimo od državnog aparata da se promijeni, da bude efikasniji, predvidljiviji, da nam pomogne da budemo fiskalno stabilniji, fiskalno odgovorni kao država", objašnjava Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), smatra kako Hrvatskoj nisu potrebni bolni rezovi jer se ne zna "na čiju bi štetu ti bolni rezovi išli".

Analitičari upozoravaju kako Hrvatska hitno mora povećati gospodarski rast i smanjiti poreze. Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra kako prije svega treba zaustaviti "daljnje zaduživanje za koje Hrvatska nema niti uvjeta niti prostora, jer svako veće financiranje vani znači kod kuće dramu, jer ostaje manje sredstava za zdravstvo, penzije i sl.".

Spas, smatraju, donose nova radna mjesta u privatnom sektoru. Trenutačno na jednog zaposlenog kod privatnika imamo jednog i pol umirovljenika. Takav omjer neodrživ je i za mnogo jača gospodarstva od našega, piše HRT.

Foto: MOST Facebook

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram