Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

Kina okončala četveromjesečnu zabranu IPO-ova

Potez kojim je Kina okončala četveromjesečni moratorij na inicijalne javne ponude dionica (IPO) potaknula je ulagački duh, dok reforme u zemlji potiču izgradnju zdravije burze...

Kineski odbor za regulaciju vrijednosnica, CSRC, u petak je najavio da će do kraja ove godine dopustiti uvrštavanje na burzu vrijednosnica 28 tvrtki koje su dobile odobrenje, no čije je uvrštavanje zaustavljeno u lipnju.

Kineski ulagači su se obradovali u ponedjeljak, prvi dan trgovanja nakon najave, dok je referentni Shanghai Composite Index porastao za 1.58 posto na 3646.88 bodova.

Odbor je također uveo značajne promjene u postupak inicijalne javne ponude, dopustivši ulagačima da se upišu bez prethodnog plaćanja na založne račune, čime će se više prioriteta dati transparentnosti informacija umjesto prethodnim odobrenjima za IPO. Također se pojednostavila procedura za manji IPO.

Ovo nije prvi put da je Kina suspendirala inicijalne javne ponude dionica.

"Slične akcije u prošlosti su izvedene osam puta. Ponovno započinjane IPO-a često upućuje da ulagači ponovo dobivaju povjerenje." izjavio analitičar Ping An Securities Wei Wei.

Ovog puta je ponovno pokretanju stiglo ranije, nego što je očekivano, čime se pokazala odlučnost regulatora i povjerenje u ubrzanje reformi tržišta kapitala,kao i njihovu prosudbu da se tržište vratilo u normalu." rekao je Wei.

Inicijalne javne ponude dionica zaustavljene su u lipnju nakon što se glavni tržišni indeks srušio za 30 posto sa svojeg vrhunca 12. lipnja, a panična prodaja potaknula tržišni balon koji je djelomično bio napuhan zbog trgovanja s jakom financijskom polugom.

Vlasti su od tada suzbili korištenje financijske poluge, koja pojačava i dobitke i gubitke, istovremeno ulijevajući sredstva u tržište te istražujući "zlonamjerne" kratke prodaje.

Prije nastavka inicijalnih javnih ponuda kineske dionice oporavile su se za više od 20 posto od najniže razine 26. kolovoza.

"Pravo je vrijeme za nastavak inicijalnih javnih ponuda, budući da je neformalno trgovanje s financijskim polugama gotovo okončano." izjavio je Guan Qingyou, istraživač pri Minsheng Securities.

Reforme koje su najavljene u petak također su spriječile da ponuda novih dionica ne izazove nemire na tržištu, objasnio je.

Prije reformi ulagači su morali zamrznuti velike sume sredstava na založnim računima prije upisivanja na IPO. Prema novim pravilima, plaćat će tek nakon što je alokacija dionica potvrđena.

Ulagači su također dobro prihvatili reforme: "Nema zamrzavanja novca za IPO? To je kao besplatna lutrija!" napisao je jedan korisnik interneta na kineskom mikroblogu Weibo.

Potražnja za IPO-ima često je za više od stotinu puta bila veća od ponude. Početkom lipnja kad je došlo do 25 IPO-a vezano je gotovo 6 trilijuna yuana (944 milijardi dolara) sredstava. Prema novom pravilu, bilo bi vezano samo 41.4 milijardi yuana.

Dok je povlačenje sredstava prije inicijalne javne ponude često dovodilo do smanjenja cijena dionica, povratak na tržište nakon upisivanja povisivalo je cijene, što je dovodilo do nestabilnosti tržišta.

"Reforme će pomoći smanjiti špekulacije i cikličke poremećaje." rekao je Guan.

Gledajući u kontekstu kineskog gospodarstva, reforme će imati šire posljedice.

Smanjit će prinose za upisivanje na IPO, čime će se pomoći pritisnuti cjelokupna likvidnosti i pojačati troškovi financiranja za druge dijelove tržišta, istaknuo je analitičar Guotai Junan Securities Ren Zeping.

Problemi u financiranju u vrijeme gospodarskog usporavanja zadaju najveće glavobolje kineskim tvrtkama u nevolji, osobito malim i privatnim tvrtkama.

Izmjene donesene u petak također će iskorijeniti postupak book-buildinga za IPO-ove koji imaju manje od 20 milijuna dionica, što će ubrzati postupak i smanjiti troškove uvrštavanja na burzu vrijednosnica.

To će pogodovati poduzećima male i srednje veličine jer će im olakšati traženje sredstava na burzi, rekao je Wei.

Za razliku od zrelijih gospodarstava, kao što je SAD, burza dionica je samo mali dio korporativnog financiranja u Kini, unatoč tome što vlada dugo poziva na njegovo povećavanje.

Direktno financiranje, uključujući dionice i obveznice, zauzimaju manje od petine ukupnog socijalnog financiranja ove zemlje, pokazuju službeni podaci prikupljeni prvih osam mjeseci 2015.

Budući da banke nerado posuđuju manjim tvrtkama zbog straha od rizika, burza dionica se sve više promatra kao alternativa.

Veći udio direktnog financiranja pripisan je prijedlogu Komunističke partije Kine u sklopu novog petogodišnjeg razvojnog plana za razdoblje od 2016. do 2020. Da bi se on postigao potrebna je reforma pravila za IPO.

Vlasti su odredile cilj reformi da omoguće tvrtkama izlazak na burzu bez trenutnih administrativnih odobrenja tako da postupno uvedu sustav na temelju registracije koji se oslanja na davanje vjerodostojnih informacija.

Potezi napravljeni u petak smatraju se velikim korakom u tom smjeru. Regulatori će odstraniti neke kriterije za odobravanje javnih ponuda dionica i umjesto toga pojačati zahtjeve za davanjem informacija. To signalizira pomak fokusa s administrativnih odobrenja na davanje informacija za IPO.

"Ovo je u stvarnosti ponudilo zakonsku podršku završavanju sustava IPO-a temeljenog na registraciji." izjavio je Dong Dengxin, istraživač vrijednosnica pri Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Wuhanu.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram