Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

RBA analitičari: Turizam će pozitivno utjecati na rast BDP-a

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je broj ukupnih turističkih dolazaka u rujnu premašio je 1,6 milijuna (godišnji rast od 11,8 posto), dok je ostvareni broj noćenja iznosio preko 8,6 milijuna ili 10,6 posto više u usporedbi s istim mjesecom prošle godine...

Od ukupnog broja ostvarenih noćenja 94,9 posto odnosi se na inozemne goste dok su domaći gosti ostvarili 5,1 posto ukupnih noćenja.

Dolasci stranih gostiju nastavili su u rujnu rasti po godišnjoj stopi od 12,4 posto, dok je broj njihovih noćenja porastao za 10,6 posto u odnosu na isti mjesec lani. Domaći turisti ostvarili su 5,6 posto više dolazaka i 9,9 posto više noćenja nego u rujnu 2014., navodi se u analizi RBA. U razdoblju od prvih devet mjeseci ostvareno je malo manje od 13,2 milijuna dolazaka, što predstavlja rast broja dolazaka od 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porast je uvjetovan rastom dolazaka i stranih (9,6 posto) i domaćih gostiju (8,9 posto). S druge strane, u istom promatranom razdoblju ostvareno je preko 68,6 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast za gotovo 5 milijuna noćenja (7,8 posto).

Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili godišnji rast noćenja od 11 posto odnosno 7,5 posto. Prosječan broj noćenja po dolasku u rujnu je iznosio 5,3 noćenja (3,2 kod domaćih gostiju, a kod stranih prosječno 5,5 noćenja). U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju gosti iz tradicionalnih emitivnih tržišta: Njemačke (34,7 posto), Austrije (10,7 posto), Češke (6,6 posto), Poljske (6 posto), Slovenije (5,5 posto), a pozitivno iznenađenje su gosti iz Velike Britanije s udjelom od 5,6 posto.

"I u mjesecima post-sezone očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja što bi moglo donijeti poželjne učinke i na računima platne bilance te BDP-a", prognoziraju analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram