Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2015

I Poljake muče problemi s kreditima u "švicarcima"

Poljska je među posljednjim zemljama Europske unije koja nije riješila problem kredita u švicarskim francima. 700 tisuća korisnika nada se da će se nova vlast napokon ozbiljno pozabaviti tim problemom...

No kao i u Hrvatskoj, u Poljskoj se bankarski lobi predvođen njemačkim i austrijskim bankama, protivi novom prijedlogu o konverziji u nacionalnu valutu. Banke nikada nisu imale švicarske franke, a sada nas za tu valutu terete, tvrdi Maciej Pawlicki, predsjednik udruge Stop bankarskom bezumlju - najveće i najglasnije nacionalne udruge dužnika u švicarskim francima.Želimo dokazati da su banke lagale poljskoj državi i svima nama. To su nisu bili krediti nego financijski instrumenti. Hipotekarni krediti služe za kupnju stanova ili kuća, no ovi su za robove, ni naši unuci ih neće isplatiti, kaže Pawlicki.

Redatelj Maciej Pawlicki politički se aktivirao u nedavnoj parlamentarnoj kampanji. Zbog svojeg kredita, ali i problema otplate duga svojih sunarodnjaka. Njih 700 tisuća. Zaduženje u francima opterećuje cijele obitelji, samo prošle godine dovelo je do 8 i pol tisuća samoubojstava.

Već 2009. poljski je sud presudio da su krediti u švicarskim francima nezakoniti, no banke se nisu na to obazirale. Izdavale su ih još četiri godine. No Poljaci koji imaju kredite u zlotima smatraju da su zajmoprimci morali znati što potpisuju. Npr. odete u kockarnicu i izgubite sve, kako ćete riješiti taj problem? Znali ste za rizik kockanja, izabrali ga i sudjelovali u tome. Stoga biste trebali preuzeti odgovornost.Poljaci danas žale što su prodali banke. 60 posto banaka u vlasništvu su stranaca. Ostvaruju golemi profit, a Poljaci od toga nemaju gotovo nikakve koristi.No ni banke mirno ne sjede. Protive se prijedlogu zakona o konverziji u zlote jer bi snosile 90 posto troška. Od države traže da poništi zakon jer je, smatraju, protivan europskim zakonima i poljskom ustavu, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram