Zatvori
Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Poslovni Puls
17/11/2015

Algebra najavila suradnju s najvećom irskom privatnom školom

Visoko učilište Algebra i Griffith College nedavno su sklopili sporazum o suradnji koji hrvatskim studentima omogućava da jednu godinu studija provedu u Irskoj te da boravkom u Dublinu, često nazivanom "europskom Silicijskom dolinom", steknu vrijedno međunarodno iskustvo i dvije diplome..

. Fokus događaja "Kako je Irska uspjela provesti ICT/digitalnu strategiju i kako biti dio tog uspjeha" bio je na strukturnim promjenama koje je Irska provela kako bi podigla konkurentnost svojeg gospodarstva i učinila zemlju atraktivnom za strane investicije, a neke od glavnih infrastrukturnih promjena učinjene su upravo u području visokog obrazovanja i prekvalifikacija odraslih, navodi se u priopćenju.

Krajem prošlog tjedna, u sklopu događaja "Kako je Irska uspjela provesti ICT/digitalnu strategiju i kako biti dio tog uspjeha", Visoko učilište Algebra ugostilo je predstavnike najveće irske privatne visokoškolske institucije, Griffith Collegea iz Dublina te ambasadora irskog veleposlanstva u Hrvatskoj, kako bi se potaknula rasprava o razlozima irskog uspjeha u digitalnom i ICT sektoru te uloge koju u tome imaju poticaji i obrazovni sustav.

Devet od deset globalnih softverskih tvrtki ima svoja EU predstavništva u Irskoj, stope rasta irskog BDP-a ove godine kretat će se oko 6 posto, a nezaposlenost je već odavno pala ispod 10 posto. Dodatno, iako su dvije zemlje prilično slične po broju stanovnika, političkim okolnostima vezanim za stjecanje nezavisnosti i migracijama, u hrvatskom ICT sektoru danas radi oko 31 tisuća osoba, dok taj isti sektor u Irskoj zapošljava više od 105 tisuća ljudi, što pokazuje i koliki je mogući potencijal rasta u Hrvatskoj.

Upravo iz tih razloga, Visoko učilište Algebra i najveće irsko privatno visoko učilište, Griffith College, potpisali su nedavno u Dublinu sporazum o akademskoj suradnji u sklopu kojeg omogućavaju mladima kombinirano studiranje multimedije i računarstva u Zagrebu (2 godine) i Dublinu (1 godina). Nakon polaganja završnih ispita, studenti ostvaruju pravo na dvije diplome – hrvatsku i irsku, a s obzirom da se treća godina studija odvija u Dublinu, često nazivanom i "europskoj silicijskoj dolini", studentima se za vrijeme studija otvaraju i brojne mogućnosti za praksu te stjecanje iskustva i networking u međunarodnom okruženju. To je jedna od prvih primjena Bolonjskog procesa ove vrste u hrvatskom visokom obrazovanju.

Zbog činjenice da je država u krizi shvatila da mora transformirati financiranje javnog visokog obrazovanja, postigla se puno veća kompetitivnost institucija što je dovelo do većeg naglaska na brigu o zapošljavanju, ali i veće posvećenosti svakom pojedinom studentu. Također, osmišljeni su posebni programi sektorskih financiranja prekvalifikacija za deficitarna ICT i digitalna zanimanja, u čemu je Irska jedna od vodećih zemalja u Europi, stoji u priopćenju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram